Zwemmen met je hond?
Hierbij enkele tips!
Als het zo heet is, is er niets leuker en lekkerder dan af te koelen in het water, ook voor je hond. De meeste honden zijn gek op water zelfs zo gek dat zodra ze water zien of ruiken er meteen naar toe gaan en er in springen. Zwemmen is gezond en leuk voor mens en dier. Je traint er namelijk de buik, rug en bilspieren mee, dus super om te doen. Maar let wel op waar je gaat zwemmen.
Let op dat het water schoon is en veilig!
Een recreatieplas, een meer, de zee, een beekje of een rivier, de sloot, het kanaal, etc., er zijn meer dan genoeg plekken om af te koelen. Echter het is wel belangrijk dat je iets kiest waar het water beweegt, en niet stilstaand water is, daar heb je namelijk de kans dat er bacteriën aanwezig zijn, zoals blauwalg en dat is nogal aanwezig in Nederland. Let op stromingen vooral in de zee.
Voordat je gaat zwemmen zorg er dan voor dat de hond de juiste vaccinaties heeft gekregen!
In open water kan de ziekte van Weil voorkomen, die wordt veroorzaakt door ratten die scheiden de bacteriën uit die zeer gevaarlijk is voor mens en dier. Het is besmettelijk en daardoor eenvoudig overdraagbaar, dus vergeet deze vaccinatie niet, vooral als jij of je hond veel zwemt.
Zorg voor een makkelijke plek om het water in te gaan!
Ga niet het water in via een kader of rand om te springen, als je er dan uit wil kan het lastig zijn vanwege de te hoge rand of kade. Is de bodem van zand of steen en wat voor stenen zijn het dan, met scherpe randen of zijn het mosselen verstappen is zo gedaan en dan liggen je voeten/ poten open, waardoor kans op infectie er is.
Laat je hond geen zeewater drinken!
Neem zelf genoeg drinkwater mee en laat je hond zo weinig mogelijk zeewater drinken, zit zout in en dat is niet zo goed. Ga je naar huis spoel je hond dan even af met zoet water.
Droog je hond af!
Laat je hond niet in de volle zon opdrogen maar droog hem met een handdoek af, wrijf hem droog en laat hem daarna in de schaduw opdrogen (parasol/strand tent) Vooral kortharige honden kunnen verbranden en bij langharige honden gaat de huid broeien.
Wees voorzichtig!
Ga je voor het eerst zwemmen en je weet niet hoe je hond er op reageert doe hem dan aan de lange lijn, zo heeft hij de ruimte om het zelf te ontdekken en als het fout gaat kan je hem teug trekken.
Eten voor het zwemmen?
Met een volle maag en dan het water in is niet echt prettig, kan maagklachten opleveren .