Loading...
Zindelijkheid hond 2017-03-02T21:46:40+00:00

Zindelijkheid hond

Zindelijkheid hond. Hoe doe ik dat. Uw pup zindelijk maken eist niet alleen veel van uw pup maar ook van uzelf. Van nature hebben honden de drang om hun nest schoon te houden. De hond moet alleen nog leren dat uw huis zijn nieuwe nest is. U zult uw pup nauwlettend in de gaten moeten houden om hem er op tijd van te weerhouden om binnen zijn behoefte te doen. Hoe u er voor zorgt dat uw pup niet in uw huis plast of poept? Met oplettendheid, vaak wandelen en véél geduld.

Ik moet, ik moet!

Een pup zal aangeven wanneer hij nodig moet. Het is in het begin voor u belangrijk om zijn hints te leren begrijpen. Wanneer uw pup druk uw vloer besnuffelt, onrustig wordt, rondjes draait of aanstalten maakt om te gaan hurken, kunt u ervan uitgaan dat hij nodig moet.

Wat nu?

Zorg er in dit geval voor dat u uw pup mee naar buiten neemt naar een plek waar hij zijn behoefte mag doen. Zorg er hierbij voor dat de plek zo rustig mogelijk is, zodat de pup niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld andere honden of spelende kinderen. Neem in het begin een vaste wandelroute waarin de hond voldoende mogelijkheid krijgt om zijn behoefte te doen. Ga niet met hem spelen en laat hem niet met andere honden spelen, zodat uw hond zich focust op het zoeken van plekken om zich te ontlasten. Bovendien stimuleert u de natuurlijke drang van de hond om zich op vaste plaatsen te ontlasten. Ga niet direct nadat uw hond zijn behoefte heeft gedaan weer terug naar binnen. Hierdoor kan de hond zichzelf aanleren om zijn behoefte langer op te houden, zodat de wandeling langer duurt.

Goed zo!

Heeft uw pup zijn behoefte buiten gedaan? Beloon hem daar dan uitbundig voor! Prijs hem met enthousiasme in uw stem voor zijn daad en geef hem een beloningsbrokje. U kunt eventueel een commando verbinden aan het plassen en poepen. Door consequent een woord te gebruiken wanneer uw hond zijn behoefte doet, kunt u uw hond uiteindelijk leren om op commando zijn behoefte te doen.

Hoe vaak moet ik naar buiten?

Omdat een pup een kleine blaas heeft en nog niet de volledige controle over zijn kringspier, is het belangrijk om vaak met uw hond naar buiten te gaan om ongelukjes in huis te voorkomen. Ga met uw hond naar buiten wanneer hij heeft geslapen, gegeten of na het spelen. De richtlijn is dat uw pup iedere 2 uitgelaten moet worden. Houd hier rekening mee. Moet u echt weg? Zorg er dan voor dat iemand anders op uw hond past en/of hem even uitlaat. Houd er rekening mee dat de nacht vaak nog te lang is voor een pup om zijn behoefte op te houden. Zet uw wekker in het begin ongeveer 3 uur na de laatste wandeling en ga even met uw pup naar buiten. U kunt de wekker steeds iets later zetten, totdat het niet meer nodig is om er ’s nachts voor uw hond uit te gaan.

Wat moet ik absoluut niet doen?

Straffen! Haal de hond nooit met zijn neus door zijn ontlasting! Buiten het feit dat dit zeer onhygiënisch is, voegt het niets toe aan uw training en loopt u het risico dat u uw hond zodanig getraumatiseerd raakt dat hij zijn behoefte niet meer durft te doen waar u bij bent. Heeft uw hond tijdens uw afwezigheid in huis geplast of gepoept? Straf uw hond dan niet wanneer u thuis komt. De hond legt dan enkel een nare associatie met het thuiskomen van zijn baas en legt geen enkele link met zijn ongelukje in huis. Ruim de ontlasting stilzwijgend en buiten het zicht van uw hond op. Ruim het nooit op waar uw hond bij is, u geeft de hond hiermee onbedoeld aandacht en daarmee zult u het gedrag aanmoedigen. Kies bij het opruimen voor een neutraal schoonmaakmiddel met enzymwerking (Biotex-groen), zodat de geurmoleculen worden afgebroken. Gebruik geen sterk ruikend middel. Dit kan uw hond aanzetten om diezelfde plek nogmaals te vervuilen.

Zindelijkheid hond & Benchtraining hond

Als uw hond vooral onzindelijk is tijdens uw afwezigheid is een bench een handig hulpmiddel. U kunt uw hond in de bench doen wanneer u weg bent, houd er ook hierbij rekening mee dat u niet te lang wegblijft. Zorg ervoor dat de bench niet te groot is. Doordat de pup van nature niet graag zijn eigen nest bevuild, zal de kans op een ongelukje erg klein zijn. Zie ook onze hulp bij benchtraining.

Hoe lang duurt het voor mijn hond zindelijk is?

Dat verschilt natuurlijk per hond, maar ga er maar vanuit dat het minstens een half jaar duurt voordat uw hond echt zindelijk is. Houd er tot die tijd rekening mee dat uw hond zo nu en dan een ongelukje kan hebben. Heeft uw hond zijn behoefte per ongeluk in huis gedaan? Laat uw hond dan weer wat vaker uit en beloon hem wat uitbundiger voor het ontlasten.

Vreugdeplasje

Het kan vooral in het begin wel eens gebeuren dat uw hond zo blij is u weer te zien, dat hij zijn blaas even niet meer onder controle heeft. Het “vreugdeplasje” heeft niets te maken met onzindelijkheid. Straf uw hond ook hier niet voor. U kunt dit probleem aanpakken door uw pup niet te enthousiast te begroeten bij thuiskomst, of hem zelfs (tijdelijk) te negeren bij het binnenkomen.

Onderdanigheidsplasje

Uw pup kan ook gaan plassen uit onderdanigheid, ook wel het deemoedsplasje genoemd. Ook hier geldt: straf uw pup niet. Uw hond doet dit om respect te tonen omdat hij u hoger in rang beschouwt. Straffen zal leiden tot meer onzekerheid en een drang bij uw hond om u nog meer te laten zien dat u hoger in rang bent. Het resultaat hiervan zal alleen maar zijn dat uw hond nog meer gaat plassen. Negeer ook in dit geval uw hond bij binnenkomst, hierdoor zal de hond geen reden meer zien om zijn deemoed te tonen.