Loading...
Warmte en uw hond 2021-06-15T10:39:52+00:00

Warmte en uw hond .

  • Laat uw hond niet achter in de auto. Het is nog steeds nodig om mensen op dit risico te wijzen. Elk jaar weer worden er meldingen gemaakt van honden die ternauwernood uit hete auto’s konden worden bevrijd. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een (afgesloten) auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto in een mum van tijd tot tropische waarden te laten oplopen. Als het buiten 24 graden is, dan loopt het in een auto binnen 10 minuten op tot 34 graden en na een half uur tot 43 graden. Zelfs met een raam open of in de schaduw kan de temperatuur enorm oplopen!! Even boodschappen doen kan fatale gevolgen hebben.
  • Beperk lichamelijke inspanning. Als het tropisch warm is, wordt mensen vaak aangeraden om niet noodzakelijke inspanningen (sporten) te beperken. Dit geldt ook voor honden, laat uw hond niet naast de fiets rennen en maak geen lange wandelingen. Plan de wandeling bij voorkeur op de koelste momenten van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dus laat ook de bal thuis en de stok ook niet gebruiken zorg dat de inspanning niet al te hoog is.
  • Kijk uit waar je loopt. Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden, je weet zelf hoe dat voelt als je op zand of asfalt loopt met blote voeten als de zon schijnt. Bij honden is dat niet anders. Voorbeeld asfalt warmt in de zon bij een tempratuur van 25 graden op trot ruim 50 graden kan zelfs opwarmen bij 30 graden naar 60 graden. Als je dan gaat wandelen met je hond loop dan over gras i.p.v. asfalt. Om te controleren kan je voelen met je open hand, is dat warm dan is het voor je hond ook te warm.
  • Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling. Bij warmte is het belangrijk om in en om het huis de nodige voorzorgmaatregelen te nemen. Laat de hond niet te lang ion de zon liggen(sommige honden zijn echte zon aanbieders). Creëer een schaduw plek in de tuin( parasol), zorg voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur niet te koud. En er zijn diverse hulpmiddelen denk aan koelmatten, banden, etc.
  • Huid en vachtverzorging. Huid met weinig vacht (neus, randen van de oren, buik)is gevoelig voor verbranding. Door de hond regelmatig te borstelen verdunt u de ondervacht, waardoor de hond zijn lichaamswarmte wat makkelijke kwijt.
  • Wees extra alert bij risicogroepen. Ook bij honden heb je risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. Dit zijn de puppy’s en oudere honden, honden met overgewicht en honden met korte neuzen ( bullachtige denk aan boxers, mopshondjes en Bulldog). Oorzaak is dat deze rassen hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen, ook honden met een donkere vacht of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.
  • Recreatie en stranden. Geweldig zou je denken water, maar denk er aan dat je hond niet te veel water naar binnen krijgt tijdens het zwemmen, kan veel problemen opleveren. Denk dan aan maag en darm klachten. Pas op voor blauwalg en botulisme, vooral bij plassen of sloten waar stilstaand water is.
  • Wat te doen bij oververhitting? U kunt dit herkennen aan de volgende symptomen, flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen(temp. Boven de 39 graden), soms gaan ze braken of overmatig kwijlen. Breng de hond direct naar een schaduwplek en koel de hond af met natte handdoeken of door hem nat te maken, bedek niet de gehele hond want dan kan hij zijn warmte niet kwijt. Je kan hem ook in het water laten zwemmen of liggen. Laat hem kleine beetjes lauw water drinken en neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.