Loading...
Vuurwerkangst 2017-12-18T19:03:41+00:00

Vuurwerkangst

Pas op met een aantal reguliere middelen!!!!!!!!!!!

De laatste weken van het jaar staan bekend om de onrust op straat: de knallen van vuurwerk klinken steeds vaker en harder. Voor huisdieren een grote kwelling die niets van al die herrie snappen en hierdoor onrustig en angstig worden.

Oudejaarsnacht is de climax en om 00:00 uur breekt het geweld pas goed los. Voor veel baasjes een reden om hun huisdier te kalmeren en te sederen ( geruststellen en of verdoven) met chemische, reguliere middelen. Maar pas op, deze middelen hebben negatieve bijwerkingen waarbij je je zelf moet afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal. Ons advies is om bepaalde middelen NIET te gebruiken. Denk dan aan VETRANQUIL tabletten Acepromazine.

Natuurlijk zorg je er als huisdiereigenaar voor, dat je in het voortraject naar de jaarwisseling toe er al alles aan hebt gedaan om het je huisdier zo comfortabel mogelijk te maken in deze tijd van het jaar.

Lees hierover meer op onze site of facebook, vuurwerkangst of training en wat je er aan kan doen.

Voor sommige dieren lijkt deze aanpak niet voldoende of ze beginnen te laat met de voorbereiding en kiezen eigenaars op oudejaarsavond toch voor reguliere middelen voor hun angstige huisdier. Verschillende dierenartspraktijken waarschuwen echter voor de nadelige effecten van deze middelen. Ook op de bijsluiters en informatie van de fabrikant wordt gewaarschuwd voor veel voorkomende bijwerkingen.

Vetranquil en Calmivet!!!!!!!!

Vroeger werd er bij angstige dieren Acepromazine gebruikt. Dit is een middel wat een dier sedeert( kalmeert, geruststelt of verdoofd), waardoor het suf en slap wordt. Deze dieren lijken rustig, maar dat is niet de werkelijkheid. Het nadeel van dit middel is dat de dieren juist extra gevoelig worden voor de geluiden om hen heen en er van in paniek raken. Door de sedatie kunnen ze niet meer vluchten. Hierdoor zal de angst voor vuurwerk alleen maar toenemen. De meeste dierenartsen zijn hier wel van op de hoogte, maar helaas wordt het middel nog veel verkocht om vuurwerkangst te onderdrukken. Acepromazine is bekend onder verschillende merknamen waaronder Vetranquil en Calmivet. Kijk dus goed op de verpakkingen en gebruik deze middelen niet!!!!!!!!!!!

Alprazolam of Xanax!!!!!!!!

Van Alprazolam, een middel dat eigenlijk bedoeld is voor mensen en wat ook wel bekend staat onder de merknaam Xanax, kunnen dieren slaperig worden en zich ongecoördineerd gaan bewegen en onhandig gedragen. Andere bijwerkingen zijn paniekaanvallen, gespannenheid, misselijkheid en overgeven, ademhalingsproblemen, afwijkend gedrag, chagrijn en depressie. In interactie met andere medicijnen, zoals Cimetidine (Zitac, maagzuurremmer) en Propanolol (hartmedicijn) wordt de werking van Xanax vertraagd en werkt het middel langer door dan gewenst.

Wie toch kiest voor Xanax moet extra voorzichtig zijn bij dieren met lever- of nierproblemen, glaucoom (een hoge oogdruk), bij zwangerschap, ouderdom of bij dieren met een slechte lichamelijke conditie.

Elke eigenaar maakt zijn eigen keuze in het omgaan met vuurwerkangst van zijn huisdier. DierenspeciaalzaakHoofddorp hecht veel waarde aan goede voorlichting en pleit voor een vroegtijdige aanpak van vuurwerkangst met training, het bieden van een veilige omgeving aan het dier, het voorkomen van trauma’s en zo nodig ondersteunen met natuurlijke ondersteuning.