Loading...
Vuurwerk-hond 2017-12-18T19:10:51+00:00

Vuurwerk.

Veel honden zijn bang voor vuurwerk, onweer of vergelijkbare geluiden. Veel hondeneigenaren zien daarom enorm op tegen de laatste weken van het jaar wanneer het vuurwerk weer los barst. Toch is er in veel gevallen wat aan te doen, door de hond tijdig te laten wennen aan het geluid van vuurwerk.

Honden die bang zijn voor vuurwerk, hebben geleerd dat dit geluid betekend dat er iets vreselijks engs gaat gebeuren. Vaak is de oorzaak hiervan een slechte inprenting en socialisatie van de hond. Angst voor vuurwerk kan echter ook op latere leeftijd zijn ontstaan doordat de hond een keer heftig is geschrokken van vuurwerk en zo een traumatische angst heeft ontwikkeld.

Om uw hond over zijn angst voor vuurwerk heen te krijgen, zult u moeten bewerkstelligen dat de hond bij het geluid van vuurwerk niet direct denkt dat er iets heel engs of gevaarlijk gebeurt, maar dat het geluid van vuurwerk de aankondiging wordt van iets leuks! Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar daarvoor zult u moeten oefenen! Belangrijk is om er voor te zorgen dat u het geluid van vuurwerk op CD heeft. Deze CD is verkrijgbaar bij uw dierenspeciaalzaak Hoofddorp.

Wanneer u de CD in huis heeft, moet u vervolgens zorgen dat u een spelletje weet dat de hond geweldig vind. Gebruik bij voorkeur zijn favoriete speeltje maar ook iets lekkers! Zet de CD met vuurwerkgeluiden op en zet daarbij het volume zo zacht dat u aan de hond ziet dat hij er wel op reageert, maar dat hij niet helemaal van slag is. Probeer vervolgens de hond zo ver te krijgen dat hij met u gaat spelen. Een hond gaat alleen spelen wanneer hij zich ontspannen voelt, dus door de hond zo ver te krijgen dat hij gaat spelen, ontspant hij vanzelf. Wanneer de hond de aandacht op u en op het speeltje richt en dus niet op het geluid van vuurwerk, beloont u de hond direct met iets lekkers. Lukt u het niet om de aandacht van de hond te krijgen, zet dan het volume zachter. Houd de oefening kort, een paar minuten is lang genoeg! Wanneer u de oefening stopt, bergt u het speeltje weer op. Door dit regelmatig bij het zelfde geluidvolume te herhalen, zult u merken dat de hond na een aantal malen niet meer stresserig reageert op het geluid van het vuurwerk, maar dat het geluid juist een aankondiging wordt van een fantastisch spelletje met de coach. Herhaal de oefening niet direct achter elkaar, maar oefen met de hond meerdere keren op de dag, een paar minuten.

Pas wanneer de hond zover is dat hij geen angst meer vertoont bij een bepaald geluidsvolume, kunt u de oefening doen met een iets hoger volume. Ook nu geldt weer, net zo vaak oefenen bij dit volume totdat de hond geen angst meer vertoont, maar ontspannen met u gaat spelen. De CD bevat meerdere geluidsfragmenten van zowel vuurwerk als onweer. De geluiden worden bij ieder volgend nummer op de CD heftiger. Ook dit helpt u om de training geleidelijk op te bouwen. Om de hond te leren omgaan met het geluid van vuurwerk, kunt u natuurlijk ook rustig ter afwisseling de geluiden van onweer gebruiken en omgekeerd.

Wanneer u de oefening op deze manier zeer geleidelijk opbouwt, zult u stap voor stap de negatieve associatie die de hond heeft bij het geluid van vuurwerk (onweer) kunnen ombuigen naar een positieve associatie, het geluid van vuurwerk en of onweer wordt de aankondiging van een spelletje met zijn favoriete speeltje en coach.

Begin wel tijdig met de oefeningen, liefst ruim voordat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Zeker wanneer een hond erg angstig reageert op vuurwerk en u de oefening dus zeer geleidelijk moet opbouwen, kost deze oefening zeker een paar weken.

Tip!

Soms horen wij van hondenbezitters van een hond welke angstig reageert als er vuurwerk wordt afgestoken, dat ze dan met de hond juist naar buiten gaan zodat de hond kan zien wat er gebeurt en hij zou zien dat er niets aan de hand is. Dit is zeer onverstandig en zeker bij een hond die angstig is erg onverstandig. Het zien dat er vuurwerk wordt afgestoken maakt een hond echt niet minder angstig en wanneer er vuurwerk richting uw hond wordt gegooid, is de kans aanwezig dat zijn angst alleen maar groter wordt, erg reëel!!!!!!

Wij raden daarom iedereen aan om juist op de momenten dat er veel vuurwerk wordt afgestoken, zo min mogelijk met de hond naar buiten te gaan!!!!!!!

Ten slotte een oproep voor iedereen die vuurwerk afsteekt:

Gooi NOOIT, NOOIT vuurwerk naar honden ( of andere dieren) en wanneer u vuurwerk afsteekt en u ziet een hond naderen, wacht dan tot de hond voorbij is.