Loading...
Vlooien hond 2017-03-25T19:36:47+00:00

Vlooien hond

Vlooien hond zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien, ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

Cyclus vlooien hond

De verschillende stadia in de cyclus van de vlo: ei, larve, pop en een volwassen vrouwtjes en mannetjes vlo. Er bestaan twee soorten vlooien. Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de honden vlo (Ctenocefalides Canis) en de katten vlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de katten vlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

De cyclus van de vlo

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht van het dier. Deze eitjes rollen uiteindelijk uit de vacht en komen op deze manier in uw huis terecht. Na 2 tot 4 dagen komen larven uit deze eitjes. De larven zijn een paar millimeter lang en zo dik als een haar. De larven verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven, ze zijn dan ook bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt de volgroeide vlo uit de pop en is de cyclus rond. De gehele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag.

Vlooien hond en omgeving
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en/of tussen de plinten.

Topje van de ijsberg
Slechts een heel klein deel van de cyclus bestaat uit volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.

Waarom vlooien bestrijden?

  • Jeuk: Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
  • Wormen: Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
  • Vlooienallergie: Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

Hoe bestrijd ik een vlooieninfectie?: Als u ontdekt dat uw hond of kat vlooien heeft, behandel dan niet alleen het besmette dier, maar al uw huisdieren tegelijkertijd. Kies een veilig middel in de juiste dosering, zoals bijvoorbeeld Advantage, Bolfo Gold, Fiprodog , Fiprocat, Advantix of Frontline. Zoals hierboven al een keer genoemd, kunnen vlooien een lintworminfectie overdragen. Het is daarom belangrijk om u uw hond of kat te ontwormen met een wormkuur die werkzaam is tegen lintwormen, zoals bijvoorbeeld Mansonil All Worm kat of hond, Milbamax, Milquestra.

De omgeving behandelen: De vlooieneitjes en –larven bevinden zich niet op uw hond of kat, maar in de directe omgeving. Stofzuigen, juist in de hoeken en langs plinten is heel belangrijk, maar kan toch nog niet voldoende zijn om alle eitjes te verwijderen. Een goede omgevingsspray, zoals bijvoorbeeld Bolfo Fleegard Spray, Exil Flea Free of Beaphar Tapijt Spray, is vaak nodig om vlooien, larven en eitjes te doden. Het wassen van ligkussens en dekens helpt ook.

Preventieve behandeling: Omdat de hond en kat zich steeds opnieuw besmetten, is vlooienbestrijding nooit eenmalig. Ter voorkoming van een infectie is het advies om uw huisdieren 1 x per 4 weken te behandelen met een spot-on product zoals bijvoorbeeld Frontline, Advantage, Advantix , Beaphar en Bolfo. Doe dit het hele jaar door, ook in de winter!

Voor meer informatie kom naar onze dierenspeciaalzaak, waar wij u verder kunnen helpen en al uw vragen zullen beantwoorden.