Loading...
Veel gestelde vragen omtrent kvv 2021-05-25T08:40:19+00:00

Hieronder vind je de veel gestelde vragen omtrent het voeren van kvv.

Is het duurder dan brokken?

Dat hangt er helemaal vanaf welk merk brokken en welk merk kvv je neemt om te vergelijken. De vergelijking is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheid die de brokkenfabrikant opgeeft en voor kvv heb ik 2% van het lichaamsgewicht per dag aangehouden.

Kosten per dag ongeveer
(hond 10 kg)
Dure brok (Royal Canin): 90 ct
‘Goede’ brok (Orijen): 49 ct
Goedkope brok (Naturis): 25 ct
Goedkope kvv (Lotgering/Herby): 26 ct
Biologische kvv (Darf): 65 ct
Zelf samenstellen: ± 30 ct – 60 ct

Kan ik brokken combineren met KVV?

Ja dat kan, maar brokken en vers vlees worden verschillend verteerd. Voor de vertering kun je beter brokken en vers vlees niet tegelijk te geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem. Het beste kun je een dag of enkele dagen vers geven en dan weer enkele dagen brok. Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen om te mengen.

Moet ik groenten of andere dingen bijvoeren? 

Afhankelijk van je visie en of de kvv al groenten bevat, kun je ook groenten toevoegen. Katten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn. Groenten worden alleen goed verteerd als je ze maalt/blender of kookt. Een rauwe groente mix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn. Naast groenten kun je ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel i.v.m. risico op bloedarmoede), bio- garde/melkkefir (als Probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie. Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in.

 Kan ik afwisselen in smaak of merk?

Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten.

Kan ik kvv met hele producten combineren?

Ja, dat kan prima. Je kunt een kvv-maaltijd aanvullen met bijvoorbeeld een kippennek of je kunt half kvv geven en half zelf samenstellen. Als je de kvv goed wilt aanvullen, kun je kijken wat je kvv niet bevat en daarmee aanvullen. Bevat de kvv bijvoorbeeld geen pens en vis? Dan kun je ervoor kiezen om een pens-dag en een visdag in te lassen. Katten lusten meestal geen pens, een makkelijke aanvulling voor een kat is bijvoorbeeld eendagskuiken.

Hoe moet het op vakantie?

Als je in Nederland op vakantie gaat, kun je bij de bij de supermarkt meestal wel kvv van Smuldier of Rodi kopen en bij een dierenspeciaalzaak zijn ook meestal wel diverse merken te koop. Als je naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld twee weken, kun je ervoor kiezen om rollen worst te kopen die niet gekoeld hoeven te worden. Ook is er blikvoer die geen granen bevatten en veel vlees.

Hoelang kan ik het bewaren?

In de vriezer kun je het makkelijk enkele maanden bewaren, maar hoe langer je het bewaard, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Dit gaat echter niet snel. In de koelkast het liefst zo kort mogelijk, maar drie dagen is nog prima. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooide kvv willen eten.

Is het goed om een vastendag te houden?

Nee, ik zou het niet aanraden. Een hondenmaag is ingesteld op grote hoeveelheden, maar gemalen vers vlees wordt zo snel verteerd dat een dubbele maaltijd zeer waarschijnlijk veel sneller dan 48 uur verteerd is. Met hele producten zoals kipkarkas en lappen spiervlees kan het wel. Katten en pups sowieso niet laten vasten. 

Kan ik nog wel gewone hondenkoekjes geven?

Dat kan natuurlijk heel goed, maar er zijn gezondere alternatieven. In de dierenspeciaalzaak kun je vaak gedroogde vleesproducten vinden. Gedroogde penstaven, bullenpezen, Runderoren of Rahwide kluiven zijn gezonde snacks, en als beloningssnoepjes/trainingssnoepjes kun je bijvoorbeeld stukjes kaas, fruit of kleine gedroogde vleesstukjes nemen.

Mag mijn kat kvv voor honden en andersom?

In veel gevallen kan dat prima. De verschillen tussen honden- en katten-kvv kunnen zijn:
– meer eiwit in de kvv voor katten
– minder tot geen granen en/of groenten in de kvv voor katten
– geen pens in de kvv voor katten
– minder bot in de kvv voor katten

Als je een kvv hebt zonder granen en groenten kun je die prima aan de kat voeren. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet perse slecht voor ze. Een kvv voor katten is altijd voor honden geschikt, maar omdat de kvv voor katten duurder is wordt dit niet vaak gegeven.