Loading...
Uitvallen naar andere honden – Deel 2 2018-04-19T09:24:05+00:00

Uitvallen naar andere honden!

Honden die uitvallen wanneer ze buiten een andere hond tegenkomen hebben hier altijd een goede reden voor. Je zult daarom eerst moeten gaan begrijpen waarom je hond uitvalt. Wanneer je de reden weet, kun jij de hond gaan helpen om zich weer veilig te voelen in die situatie, waardoor het gedrag zal veranderen. Er zijn vele redenen waarom een hond uitvalt.

Honden zijn van uit zich zelf conflict vermijdende dieren. Een frontale ontmoeting moet altijd gepaard gaan met sociaal gedrag om ontspannend te kunnen zijn. Honden communiceren door kalmerende signalen te geven. Dit begint al op grote afstand, wanneer beide honden voldoende kalmerende signalen hebben kunnen geven zullen ze ontspannen dichter naar elkaar kunnen komen, of aangeven hier geen behoefte aan te hebben, en dan met een boog langs elkaar heen lopen. Iedere ontmoeting zal anders zijn. Denk aan boog(je) om elkaar heenlopen, snuffelcontact hebben of zelfs spelen. Daarvoor geld; hoe vertrouwder, hoe meer fysiek contact er gemaakt kan worden, zonder vertrouwen geen ontspannen contact.

Wij belemmeren vaak onbewust de mogelijkheid van de hond om kalmerende signalen af te geven. Een ontspannen ontmoeting zal alleen gebeuren wanneer de honden elkaar met deze signalen hebben kunnen vertellen dat ze het vriendelijk voorhebben. Wanneer je hier niet bewust van bent doe je al gauw dingen die voor de hond te confronterend zijn of belemmer je hond om dit gedrag te kunnen vertonen.

Denk dan aan;

 • Het rechtstreeks benaderen van andere honden, door recht op de andere honden eigenaar toe te lopen.
 • Het kort maken van de riem, hierdoor ontstaat er spanning, waardoor hij niet meer alle signalen die hij met de kop afgeeft kan geven.
 • Het commando volg geven, hierdoor verbreek je de communicatie tussen de honden, geeft ook weer spanning.
 • Met een snel tempo gaan lopen.
 • De hond dwingen mee te lopen wanneer hij gaat liggen, is een sterk kalmerend signaal.
 • Geen mogelijkheid geven om te snuffelen of te plassen, is ook communicatie.
 • De hond corrigeren.

Wanneer een of meerdere van bovenstaande handelingen gebeuren dan geeft een ontmoeting met een andere hond veel spanning, waardoor de hond gestrest kan raken, gaat blaffen, springen wil rennen etc., wat uitmondt in trekken aan de lijn.

Tips om je hond te ontspannen of het vertrouwen geven.

 • Blijf kalm.
 • Langzamer gaan lopen of zoals altijd.
 • Geen stem of andere correctie geven
 • Met een boog(je) in de richting van de andere hond lopen. Soms een grotere boog nemen of de straat oversteken. Belangrijk is dat de hond ontspannen kan blijven op die manier zal hij leren indien hij gestrest is zal hij niets leren.
 • Je hond niet in moeilijke situaties brengen.

Het kan ook voorkomen dat de hond uitvalt naar andere honden vanwege een nare ervaring uit het verleden.

Wanneer een hond in het verleden een negatieve of zelfs traumatische ervaring heeft gehad, bijvoorbeeld als pup steeds omver gelopen zijn. Of wanneer hij door een andere hond is aangevallen, of wanneer je je hond gecorrigeerd hebt in het bijzijn van andere honden, dan krijg je automatisch een stressreactie en kan dat uiteindelijk zich gaan uiten in gedrag als grommen/blaffen. In het ergste geval kunnen ze direct in de aanval gaan, dat is uiteindelijk hun beste verdediging .

Je zult je hond dan goed moeten begeleiden om hem weer vertrouwen in andere honden te krijgen. In dat geval is het verstandig om een honden gedrag deskundige in te schakelen, die zal jouw stapje voor stapje begeleiden, je moet je concentreren op de emotie en niet op het gedrag van de hond.