Loading...
Tips voor rust tijdens de feestdagen 2018-12-17T07:50:44+00:00

Tips voor rust tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn weer in aantocht. Veelal gezellige dagen met bezoek en gezellig samen zijn. Het is inmiddels bij vrijwel iedereen bekend dat sommige huisdieren dit anders ervaren. Probeer daarom ook rekening te houden met huisdieren. Hierbij enkele tips!

Algemene tips:

 • Probeer de dagelijkse rituelen zoveel mogelijk in stand te houden. Mogelijke aanrader is om de maaltijd van dieren uit te stellen vlak voordat het vuurwerk begint. Dit kan helpen als afleiding.
 • Sluit op oudejaarsavond ramen, deuren en gordijnen om geluid en lichtflitsen te beperken en om te zorgen dat huisdieren niet kunnen ontsnappen. Controleer vooraf of de chip van je huisdier goed geregistreerd staat voor het geval ze weglopen. Een radio of TV kan helpen om harde geluiden te dempen.
 • Let op met de kerstboom. Dennennaalden zijn vaak giftig voor huisdieren. Zorg ervoor dat de etensbakken niet in de buurt staan van de kerstboom en houd dieren in de gaten dat ze er niet van eten of aan knagen. Ook het water waar de stam van de kerstboom in staat kan giftige stoffen bevatten.
 • Zorg ervoor dat eetbare kerstversiering niet binnen bereik van dieren in de kerstboom hangt in verband met vergiftiging. Gebruik ook bij voorkeur kerstversiering die niet breekbaar is. Dit geeft namelijk een risico op verwondingen door scherven.
 • Pas op met de kerstmaaltijd. Voeding voor mensen is niet altijd goed voor dieren. Pas vooral op met chocolade voor honden en katten! Hulst (zit veel in kerststukjes) is ook gevaarlijk bevat ook theobromine net zoals chocolade, dus wees waakzaam.
 • Laat huisdieren tijdig wennen aan vuurwerkgeluiden. Hiervoor zijn speciale cd’s voor. Laat huisdieren tijdens stressvolle situaties niet alleen. Zorg ervoor dat een vertrouwd persoon in de buurt is.

Tips voor katten:

 • Katten houden ervan om zich tijdens onveilige situaties te kunnen verstoppen. Zij gaan op zoek naar de beste plek. Sluit katten daarom nooit op in één kamer, maar geef ze toegang tot meerdere ruimtes.
 • Sommige katten vinden het fantastisch om de kerstboom te ontdekken en erin te klimmen. Hiervoor kan het handig zijn om de kerstboom goed vast te zetten, wil je geen draden hiervan zien? Neem dan visdraad, dat kan een goede oplossing zijn. Wel goed opletten dat de kat er niet in vast blijft zitten en verstikt raakt. Veel katten houden niet van het geluid van zilverfolie. Door enkele vellen op de grond te leggen blijft de kat vaak uit de buurt van de boom.

Tips voor konijnen en knaagdieren:

 • Kerstverlichting hoort erbij! Maar konijnen zijn ook ontzettend nieuwsgierig. Houd goed in de gaten dat konijnen niet aan de bedrading van de kerstverlichting kunnen knagen.
 • Soms worden konijnen/knaagdieren liever binnen gehouden rondom de vuurwerkperiode. Probeer dan een ruimte te zoeken met zo min mogelijk temperatuurverschil, de woonkamer is vaak te warm. Beter is bijvoorbeeld de schuur of garage waar je dan de lamp aan doet en eventueel een radio aan zet.

Tips voor vogels:

 • Gourmetten wordt regelmatig gedaan tijdens de feestdagen. Het anti-aanbak laagje van de bakplaat/pannetjes is vaak gemaakt van teflon. Teflon kan bij hitte een bepaald gas vormen dat giftig en zelfs dodelijk is voor vogels. Plaats bij voorkeur de vogel in een andere ruimte, maar zorg in ieder geval voor voldoende ventilatie.
 • Hang voor extra rust tijdens oudjaarsavond een doek over de kooi heen.

Tips voor honden:

 • Laat je hond veel bewegen! Speel spelletjes met je hond en laat hem vroegtijdig en aan gelijnd uit. Honden zijn meer ontspannen en letten minder op stressfactoren wanneer ze moe zijn. Ook kan je een activity-ball geven vlak voor het vuurwerk losbarst. Kan een aanrader zijn! Op deze wijze is de hond afgeleid.
 • Laat honden een eigen plek opzoeken waar ze zich veilig voelen of kunnen verstoppen. Wat extra helpt om de hond gerust te stellen is om bijvoorbeeld een extra deken op die plaats te leggen.

Tenslotte een laatste tip speciaal voor honden en katten:

 • Maak gebruik van producten met een kalmerende werking.
 • Uw dierenspeciaalzaak (dierenspeciaalzaakHoofddorp)heeft daar genoeg keuze in welke allemaal op een natuurlijke manier hun werking afgeven, laat u goed informeren.

o.a de volgende produkten; Frama valeriaan complex, Bach rescue spray of druppels, Beaphar No Stress of CatComfort, Feliway Classic of Friends voor de kat, Adaptil Happy Home of Express voor de hond, Sanal Relax tabletten en voor de kat diverse Matatabi/catnip producten.

Wij wensen u hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuw jaar met de allermooiste wensen voor mens en dier.