Loading...
Teken bij honden 2021-06-07T11:06:15+00:00

Teken bij honden.

Teken bij honden (kleine bloedzuigende insecten) zijn vervelend omdat ze de ziekte van Lyme en de levensgevaarlijke ziekte Babesiosis kunnen veroorzaken

Wat zijn teken?

Teken zijn parasieten, kleine spinachtige insecten, die leven van bloed. Ze variëren in grootte van halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. In Nederland komt vooral de “harde teek” Ixodes Ricinus voor. De levenscyclus van een teek begint als larve en via diverse tussenstadia, eindigt na 2-3 jaar als een volwassen teek.

Wist u dat?

  • Veel mensen niet weten dat teken het hele jaar door aanwezig zijn!
  • Teken hebben een voorkeur voor warme plekken op het lichaam of plekken waar het lichaam minder behaard is. Ze bijten zich daarom vaak vast onder de oren, rondom de ogen of in de oksel- of liesstreek.

Teken verwijderen.

Een teek kunt u het beste verwijderen met een tekentang of teken pincet van goede kwaliteit, te verkrijgen bij u dierenspeciaalzaak. Niet elke teken verwijderaars werken even goed, vooral kleine teken en volgezogen teken zijn vaak lastig te verwijderen. Teken steken vaak een beetje scheef in de huid, dus niet loodrecht op de huid. Hierdoor is het lastig om de teek goed ‘vast te pakken’. In alle gevallen moet de teek zo dicht mogelijk op de huid worden vast gepakt bij de kop van de teek, waarbij er niet in het achterlichaam van de teek mag worden geknepen. Er mag ook niet aan het achterlichaam worden getrokken.

Desinfecteer het bijtwondje NA verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium en was je handen goed , liefst met desinfecterende zeep.

Hoe sneller u de teek verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. In de eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief klein, maar daarna neemt de kans snel toe. Niet alle teken zijn geïnfecteerd.

Wat moet u vooral niet doen!

Gebruik nooit alcohol of een sigaret om de teek te verdoven/verwijderen. De teek kan in een reactie juist de inhoud van de maag uitspugen en maakt de kans op ziektes alleen maar groter!

Een verdoofde, of zelfs een dode teek, is niet makkelijker te verwijderen dan een levende teek.

Gebruik liefst geen pincet hiermee loopt u namelijk sneller de kans dat de teek niet in het geheel loskomt en bijvoorbeeld de kop blijft steken, wat kan zorgen voor infecties.

Contoleer uw hond regelmatig op teken. Zeker als u wandelingen gemaakt hebt in het bos met hoge struiken of grassen en als u gewandeld heeft op de heide. Of die lekkere rietkragen langs de sloten.

Of als uw kat veel buiten komt is een controle niet overbodig.