Loading...
Spelen met de hond 2017-03-02T20:31:24+00:00

Spelen met uw hond

Spelen met uw hond, het is ontzettend leuk en goed voor uw hond. Het is leuk om samen met uw hond te stoeien of met een speeltje met hem te spelen. U moet er echter wel op letten dat het spelen op een veilige en verantwoordelijke manier gebeurt. U kunt namelijk heel gemakkelijk een fout maken tijdens het spelen. Dat kan als gevolg hebben dat uw hond agressie gaat vertonen tijdens het spel of denkt over u te kunnen domineren. Om te voorkomen dat het spelen met uw hond een negatieve lading krijgt, geven wij u deze week tips over het veilig spelen met uw hond.

Met uw hond spelen is goed voor de binding hond en eigenaar

Spelen is voor uw hond een manier om zijn energie kwijt te kunnen en vaak zal hij het ontzettend leuk vinden om een spelletje met u te doen. Daarnaast is het spelen met uw hond een manier om de onderlinge band te versterken. U brengt op een actieve en intensieve manier tijd met hem door, en er is niets wat uw hond liever doet dan dat. Hij krijgt al uw aandacht en dat is voor uw hond een grote beloning.

Spelen met uw hond… om de macht

Spelen is voor uw hond ook een risicoloze krachtmeting. Wanneer uw hond met andere honden aan het spelen is, kan hij door middel van een spelletje bepalen hoe sterk de ander is en of hij over de ander zou kunnen domineren. Hierdoor kan het spelen omslaan in een vechtpartij of een strijd om de macht. Wanneer u met uw hond aan het spelen bent, is hij zichzelf aan u aan het meten. Wanneer u zich dus niet opstelt als leider en u zich niet aan bepaalde regels houdt, kan het zijn dat uw hond agressie zal gaan vertonen om de macht over u te verkrijgen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, vooral als uw kinderen op dat moment met uw hond aan het spelen zijn en met zijn agressie te maken krijgen. Zorg er daarom altijd voor dat u zich aan de regels houdt en dat u de regels ook aan uw kinderen uitlegt. Daarbij is het belangrijk dat u kleine kinderen nooit zonder uw toezicht met uw hond laat spelen.

De spelregels

Om ervoor te zorgen dat uw hond geen enkele twijfel over uw leiderschap heeft, is het belangrijk dat u de volgende spelregels in acht neemt bij het spelen met uw hond.

Maar U bent de baas

U bent altijd degene die uw hond uitdaagt voor een spelletje en absoluut niet andersom. Het is misschien schattig als uw hond enthousiast met zijn speeltje op u af komt rennen omdat hij wil spelen, maar u zult dit moeten negeren. Om duidelijk te maken dat u de baas bent, bepaalt u wanneer het spel begint en wanneer het eindigt. Daarnaast bent u ook degene die bepaalt hoe lang het spel duurt en wat voor spelletje jullie spelen.

Blijf hoger dan uw hond

Een andere manier om duidelijk te maken dat u de baas bent, is door ervoor te zorgen dat uw lichaam altijd hoger is dan dat van uw hond. In een roedel is het zo dat alleen de rang-hogere/roedel leider boven op iemand mag staan of over hem heen mag hangen. Wanneer uw hond over u heen gaat hangen of op u gaat staan, is het belangrijk dat u het spel direct stopt. Dit doet u door op te staan en uw hond te negeren. Als u uw hond toestaat om over u heen te hangen, laat u hem denken dat hij hoger in rang is dan u. Dit kan voor een hoop problemen zorgen.

U wint

Het is belangrijk dat u het laatste spelletje altijd wint. Nadat u het speeltje van uw hond heeft gewonnen, bergt u het op. Doe dit het liefst op een plek waar uw hond niet bij kan. Door het speeltje te winnen en op te bergen, laat u zien dat u de baas bent over het speelgoed en dus over uw hond. Bij honden onderling is de roedel leider namelijk altijd de baas over het speelgoed.

Maar geen wild gedrag

Begint uw hond plots te grommen of wordt hij heel wild? Laat het spel dan stoppen door op te staan en uw hond te negeren. Uw hond zal hierdoor leren dat het spel ophoudt wanneer hij te wild wordt en het daardoor een volgende keer niet of minder snel doen.

Maar niet grommen

Uw hond mag niet grommen tijdens het spelen, maar ook u mag geen gromgeluiden maken. Uw hond zou hierdoor het idee kunnen krijgen dat u agressief bent en niet gewoon leuk wil spelen. Dit zou kunnen betekenen dat uw hond ook een agressieve houding aanneemt, wat kan resulteren in een uitval. Natuurlijk mag u tijdens het spelen met uw hond wel geluiden maken, zolang u dit maar op een vrolijke toon doet en met een wat hogere, enthousiaste stem.

Wanneer u zich aan bovenstaande spelregels houdt, kan er haast niets misgaan tijdens het spelen. Zo kunnen u en uw hond samen genieten van een leuk spel en op die manier de onderlinge band versterken en plezier maken!