Loading...
Opspringen hond 2018-04-15T20:18:32+00:00

Opspringen hond.

Waarom springen honden tegen mensen op?

Honden begroeten elkaar door even neus aan neus te staan en elkaar te besnuffelen. Dat willen ze ook graag bij ons doen. Het is voor honden een normalen manier van begroeten. Helaas zit ons gezicht een stuk hoger en om er dus bij te komen, zal de hond opspringen om contact te maken.

Een andere verklaring zou dominantie zijn, hij zou duidelijk willen maken dat hij de roedelleider is, dat hij hoger in rang staat dan de eigenaar of het bezoek. Opspringen heeft daar niets mee te maken.

Een advies wat dan vaak gegeven wordt, is dat je de hond voorbij moet lopen en negeren, zelfs geen oogcontact zou niet mogen. Dit is een achterhaalde gedachte. De hond is blij als jij thuiskomt en die emotie mag hij tonen en voor de hond is het prettig als jij die emotie erkent en laat zien dat jij ook blij bent hem te zien. Een hond negeren of voorbij lopen is een absurde manier van omgaan met elkaar.

Honden zijn niet bezig hoger in rang te komen. Ze willen juist op een prettige manier contact met mensen hebben. Dat ze in hun enthousiasme wild zijn en tegen mensen opspringen en daarbij soms kinderen omver gooien is allesbehalve gewenst, daarom kan je de hond ook leren dat hij op een andere manier kan begroeten.

Het opspringen is gedrag wat we zelf vaak onbewust(!) beloond hebben. We hebben dit gedrag vaak beloond door de hond aandacht te geven. Als een pup tegen je opspringt, dan is het bijna onmogelijk dat te weerstaan. Dat lieve snoetje, zo schattig! Natuurlijk geef je de pup een aai en een knuffel wanneer hij op twee achterpootjes tegen je aanstaat. De pup leert dat opspringen iets prettigs oplevert, de pup wordt groter en groter en blijft dit gedrag herhalen. Op een bepaald moment vindt je het niet prettig meer als je hond 40 kilo weegt en met modderpoten tegen je opspringt. Je vraagt je af hoe je hier óóit weer vanaf komt.

Het is dus zaak van pup af aan het springen niet te belonen. Voorkom dat je pup tegen je opspringt en geef alleen aandacht wanneer hij je begroet met 4 pootjes op de grond.

Stel jezelf de vraag; wat wil je dat je hond wél doet om jou te begroeten? Je kunt “vier poten op de grond” of zitten als criterium stellen. Maak hierin een consequente keuze. Sommige honden, met neme de wat oudere honden, vinden zitten niet altijd even fijn, kies dan voor een andere optie. Ieder lid van het gezin houd zich aan de volgende afspraak;

“Zodra je thuis komt en de hond wil jou begroeten, begroet hem dan ook zodra hij zit”

Aanleren gewenst gedrag:

  • Vraag een gezinslid te assisteren bij de training. ( hij speelt de bezoeker)
  • Jij wacht met jouw aangelijnde hond op de bezoeker die binnen komt.
  • Vraag je hond te gaan zitten.
  • De bezoeker loopt rustig(!) naar jou toe.
  • Mocht de hond opstaan en aanstalten maken om op te springen, dan zet de bezoeker een aantal stappen terug.
  • Vraag je hond weer te gaan zitten.
  • De bezoeker nadert weer.
  • Herhaal dit totdat de hond uit zichzelf blijft zitten en niet meer omhoog gaat bij toenadering.
  • Als de hond blijft zitten, dan kan de bezoeker de hond begroeten en belonen.

Iedereen in het gezin zal dit consequent moeten gaan oefenen. Herhaal en herhaal totdat je hond vanzelf niet meer opspringt en heeft geleerd dat met vier poten op de grond of zitten een beloning oplevert.

Zoals je hebt gelezen , begroeten honden elkaar door neus aan neus te staan en te snuffelen. Als jouw hond dat prettig vindt, dan kun je iets aan de begroeting toevoegen. Als de hond echt niet meer opspringt, kun je bijvoorbeeld op je hurken gaan zitten en dichtbij begroeten, neus aan neus.

Het trainen van een hond is redelijk makkelijk, iedereen in het gezin instrueren is ook goed te doen. Het moeilijkste deel is het trainen van bezoek! Iedereen die op bezoek komt zal op de zelfde manier moeten reageren op je hond. Je zult je bezoek moeten instrueren het volgens bovenstaande training te doen en je hond pas aandacht mag geven zodra hij zit of met vier poten op de grond staat.

Ga je de cv monteur die een keer per jaar de cv komt contoleren het maar uit leggen? Of plotseling kinderen die over de vloer komen? Of een huisarts die op bezoek komt? In dat soort gevallen is het beter om de hond in een andere ruimte of buiten te doen, zodat hij niet in de fout kan gaan, want ieder keer dat hij opspringt en beloont wordt is een stap terug in de training.

Bij belonen horen toch beloning snoepjes? Nee, niet altijd. Bedenk dat je hond heeft leren opspringen voor aandacht. Aandacht is in dit geval de beloning geweest voor dit gedrag. Het is de reden dat je hond dit gedrag steeds blijft herhalen. Daarom kun je nu aandacht ook als beloning inzetten voor het aanleren van het gewenste gedrag. Wil jij toch graag iets lekkers geven, dan mag dat uiteraard wel, zolang je het maar op exact het juiste moment doet.

Wat je echt niét mag doen!

Blijf bij thuiskomst zelf ook kalm. Honden spiegelen vaak ons gedrag. Dus als jij bij binnenkomst al hysterisch met hoge en luide stem je hond gaat roepen en op en neer gaat springen van vreugde dan kun je verwachten dat je hond dat ook gaat doen.

Er zijn mensen die zeggen dat ze het niet erg vinden als de hond opspringt, laat dit niet toe! Hiermee houd je het gedrag bij je hond in stand. Straf hond niet tijdens het opspringen. Adviezen als knietje geven of in de voorpoten knijpen mogen als onzin vertaald worden! Jij bent zijn coach en hoort hem veiligheid te bieden. Het is voor de vertrouwensband niet bevorderlijk je hond pijn te doen, zeker niet op het moment als hij blij is jou te zien. Leer hem daarom liever een alternatief gedrag aan zoals zitten of staan op vier poten.

Heb veel geduld, bedenk dat het opspringen tegen bezoek al misschien wel jaren succes heeft gehad voor je hond. Dat is hij niet snel vergeten. Je zult de oefeningen daarom vaak moeten herhalen met verschillende mensen zodat het oude gedrag (opspringen) als het ware wordt overgeschreven door het nieuwe gedrag (zitten of staan). Zeker bij een hond die heel uitbundig is, zal er intensief geoefend moeten worden, blijf consequent. Dan gaat het je zeker lukken.