Loading...
Nagels knippen hond 2017-03-03T15:37:59+00:00

Nagels knippen hond

Wist u dat de nagels van een hond regelmatig geknipt moeten worden. Het ligt wel een beetje aan het ras en of ze veel op zachte grond uitgelaten worden. Hoe ouder de hond wordt, hoe slechter de stand van de poten wordt waardoor de nagels steeds minder de grond gaan raken en dus moeten ze goed bijgehouden worden. Bij het nagels knippen van de hond gebruik je speciale nageltangen. Zie verderop ons advies over een goede nagelknipper voor je hond.

Hoe doe ik dat?

  • Voor het knippen van de nagels van voorpoot kunt u het beste uw hond laten zitten of laten liggen. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat het beste in liggende positie.
  • Met een hand neemt u de onder poot van de hond vast, met de te knippen teen tussen duim en wijsvinger.
  • Bij een licht gekleurde nagel ziet u een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het “leven” van de nagel. Dit gedeelte dient u te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot bloeding leiden. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.
  • Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij uw hond zit. Gaat u de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt uw hond de poot terug, dan zit u waarschijnlijk in het leven. Herhaal dit dat een stukje lager, totdat de hond de poot niet meer terugtrekt.

Doet dat pijn?

Normaal gezien zou het geen pijn mogen doen als je de nagels van de hond knipt, maar het hangt er vanaf hoe vaak je de nagels knipt. Waar moet je op letten als je de nagels van de hond knipt?

 • zorg ervoor dat je niet in het levende deel knipt van de nagels
 • kijk goed na of het mesje dat moet knippen niet bot is
 • scherp de mesjes goed aan als het nodig is
 • zorg ervoor dat het mesje snel knipt, anders komt er veel druk te staan op de nagel zelf en doet het erg veel pijn voor de hond.

Doe je met een nagelknipper:

Er bestaan 2 soorten nagelknippers, namelijk:
Guillotine nagelknipper: Deze knipper is vooral geschikt voor grote honden soorten. Deze knipper heeft een gaatje waar de nagel in gestoken wordt.
Nagelschaartje: Dit schaartje is vooral geschikt voor kleinere honden soorten. Hier kan de nagel niet ingestoken worden.

Wat is de juiste lengte?

Het nakijken van de nagels kan heel snel en gemakkelijk. Laat je hond staan op een harde, egale ondergrond, bijvoorbeeld buiten op straat. Raken zijn nagels de grond aan en gaan hierdoor de tenen en beetje omhoog staan? Dan zijn de nagels te lang en moeten ze geknipt worden. De nagels moeten een paar millimeter van de grond af staan, dat is de ideale lengte.

Of leg een A4 papier onder de nagels van de hond op de grond, zodra je die wegtrekt en het blijft hangen zijn de nagels mogelijk te lang.

Wat moet ik doen als de nagel van mijn hond bloed

Als een nagel bloedt, betekent dat, dat de nagel dicht bij het bloedvat is afgebroken. Leg een prop watten op de nagel van ongeveer 2 cm dik en hou deze op zijn plaats met een oude sok. Of als je verband in huis hebt, leg dan een bandage rondom de poot. Raak een loshangende nagel niet meer aan dan nodig. Dit is zeer pijnlijk. De volgende stap is naar de dierenarts gaan. Het afgebroken stuk dat eraan bengelt moet verwijderd worden. Omdat dit pijnlijk is, kan soms een lichte kalmering of een muilkorf nodig zijn. Heeft de hond regelmatig last van afgescheurde duimnagels, dan worden zij soms operatief verwijderd. Het nagelbed moet goed ontsmet worden.