Loading...
Naam pup aanleren 2017-03-01T17:51:39+00:00

Naam pup aanleren

Naam pup aanleren; hoe maak je een pup eigenlijk vertrouwd met zijn of haar naam? Zeg de naam van de pup telkens weer tijdens prettige ervaringen, bijvoorbeeld wanneer hij aan het eten is, of wanneer je hem aan het strelen bent. Roep nooit de naam van je puppy wanneer je boos bent. Puppy’s moeten hun naam met goede dingen in verband brengen. Zorg ervoor dat alle gezinsleden rechtlijnig zijn. Heet je puppy Ben, gebruik dan Ben en niet Benjamin, Bennie of Benji. Dat leidt alleen maar tot verwarring!

Basis voor het aanleren:

  • Begin de oefeningen in een prikkelarme omgeving, bijv. in huis en in de tuin. Neem kleine stappen.
  • Maak het niet te moeilijk voor uw pup en uzelf.
  • Oefen in een veilige omgeving, zodat de pup niets kan overkomen als hij wat snel afgeleid is.
  • Beloon de pup ook als hij bij u komt en u er niet om gevraagd heeft. Zo leert hij, dat als hij zich meldt bij de eigenaar, er een leuke beloning volgt. U zult zien dat de pup steeds vaker even contact maakt en goed op u gaat letten.
  • Oefen alleen als u zeker weet dat de pup u hoort en u de sterkste prikkel voor uw pup bent, zodat u succes heeft. Dit bespaart u en de pup veel frustratie.

Naam pup aanleren, in 10 stappen succes!

Pas als de pup een stap beheerst, dit wil zeggen dat de stap 9 van de 10 keer goed gaat, gaat u verder naar de volgende stap. Mocht u een terugval zien in het gedrag van de pup, ga dan een paar stappen terug in uw training, zodat u en de pup samen weer succeservaringen op doen.

Stap 1
Begin met oefenen in de huiskamer.

Stap 2
Laat de pup zien dat u iets heel lekkers heeft en geef hier een stukje van, zodat u zijn aandacht heeft.

Stap 3

Roep de pup bij zijn naam en geef hem direct de beloning. Het resultaat moet zijn dat de hond direct naar u kijkt als hij zijn naam hoort, als dit goed gaat kunt u het commando’s “kijk eens” toe voegen. U noemt dan de naam van de pup met het commando “kijk eens” en geeft als hij kijkt direct het snoepje.

Stap 4
Roep de pup bij zijn naam en geef het commando op het moment dat hij dit niet verwacht, bijv. als de pup net van u weg kijkt. Als pup naar u kijkt geeft u hem direct de beloning.

Stap 5
Roep de pup bij zijn naam en geef het commando als hij in een ander deel van de woonkamer is. Als de pup naar u toe komt geeft u de pup direct de beloning.

Stap 6
Probeer, als de pup zijn aandacht op u richt, de aandacht vast te houden door de pup af en toe een snoepje te geven. Zorg dat u beloont voordat de pup weer van u weg kijkt. U kunt hierbij ook een stukje lopen.

Stap  7
Probeer de tijd tussen de beloningen op te bouwen tot een paar minuten. De pup moet dus enkele minuten naar u kijken voordat de pup de beloning krijgt. Het kan zijn dat u erg kleine tijdsintervallen(van enkele seconden) moet nemen om tot een paar minuten te komen. Zet door, het loont de moeite.

Stap 8
Oefen stap 2 tot en met 7 in de tuin.

Stap 9
Oefen stap 2 tot en met 7 aangelijnd met afleiding van andere prikkels zoals bijv. honden, wandelaars, fietsers, joggers e.d. Voer het aantal prikkels en de afstand tot de prikkels langzaam op. Onthoudt wel dat u alleen oefent als u zeker weet dat de pup zijn aandacht op u gaat richten. Anders verspilt u misschien een commando en kan de pup de associatie leggen tussen niet naar u kijken en toch het commando horen. U moet dan weer helemaal terug in uw training om deze verkeerde associatie er weer uit te trainen.

Stap 10
Bouw de beloningsmomenten langzaam af. Onthoudt daarbij wel dat u de pup altijd af en toe zal moeten belonen om het gedrag in stand te houden (ongeveer 1 op de 5 keer). Doet u dit niet, dan dooft het gedrag uit en moet u weer opnieuw beginnen met de training.

Ik wens u veel succes met het aanleren van een naam bij uw pup. Mocht u er toch niet uitkomen of heeft u nog vragen? Wij helpen u graag verder!