Loading...
Mentale stimulatie hond 2017-03-25T19:34:09+00:00

Mentale stimulatie hond

Mentale stimulatie hond is belangrijk, misschien zelfs nog meer van belang voor uw hond dan voldoende beweging. Voor de gezondheid, het geluk en de tevredenheid van uw hond is het belangrijk om hem veel te laten bewegen dat weet iedereen. Dit doet u door met hem te wandelen, hem te laten rennen of met hem te fietsen.  Om uw hond gelukkig te houden en om verveling tegen te gaan, is het echter belangrijk dat u uw hond ook mentaal stimuleert. Uw hond zal meer moe zijn na een kwartier mentale stimulatie, dan na een uur wandelen. Door uw hond voldoende mentaal te stimuleren voorkomt u dat hij uit verveling gaat slopen, in uw tuin gaat graven of overmatig zal gaan blaffen.

Mentale stimulatie heeft een hoop voordelen voor u en uw hond. Zo zal het de band tussen hond en baas versterken en verhoogt het uw hond zijn intelligentie. Daarnaast vindt uw hond de spelletjes ongetwijfeld ook nog eens ontzettend leuk. Hier geef ik u enkele tips waarmee u uw hond geestelijk kunt uitdagen en waarmee u hem alert en bezig houdt.

Verschillende soorten

Spelen met uw hond is zowel voor u als voor uw hond leuk. Het is gezond en versterkt de band tussen u en uw hond. Mentale stimulatie hond kan op talloze manieren. Hier zullen we een aantal van deze manieren doornemen en u voorzien van duidelijke tips, zodat u en uw hond direct kunnen beginnen.

Leer uw hond nieuwe trucjes

Om uw hond mentaal uit te dagen, is het leuk om hem nieuwe trucjes te leren. Denk hierbij aan ‘zit’, ‘poot’, ‘omrollen’ of ‘high five’.

Zoekspelletjes

Verstop het favoriete speeltje van uw hond in de huiskamer, de tuin of in de bosjes. Laat hem naar het speeltje zoeken en zorg dat u het niet gelijk te moeilijk maakt voor hem. Wanneer uw hond in het begin succes behaalt met het zoeken van zijn speeltje, en dus begrijpt wat er van hem verwacht wordt, zal hij het zoeken steeds leuker gaan vinden. U kunt het daarna steeds moeilijker voor hem maken, hiermee de mentale stimulatie hond op te voeren.

In het bos of in het park kunt u uw hond naar familieleden laten zoeken. Laat uw familieleden zichzelf eerst op een gemakkelijke plek verstoppen, zodat uw hond begrijpt wat de bedoeling is. Gaandeweg kunnen zij zich op plekken verstoppen waar zij niet zo gemakkelijk gevonden kunnen worden.

 

Spelletjes met eten

Strooi eens wat vaker wat voer rond in de tuin. Uw hond zal hierdoor zijn neus moeten gebruiken om zijn maaltijd bij elkaar te zoeken.

Geef uw hond zijn maaltijd in een activity-ball of een petfles van hard plastic. Op deze manier zal uw hond zijn hersenen moeten gebruiken om bij zijn eten te komen.

Speurspelletjes

Mentale stimulatie hond vindt met speurspelletjes direct plaats! Schuifel bijvoorbeeld met uw voeten door het gras, zodat de bodem goed ruikbaar wordt. Leg om de paar passen iets lekkers op het spoor dat u met uw voetstappen heeft gecreëerd. Aan het einde van het spoor legt u een handje vol brokjes of het favoriete speeltje van uw hond. Uw hond zal leren dat er een leuke beloning aan het einde van het spoor wacht en het leuk vinden om het door u neergelegde voedselspoor te volgen.

Als uw hond het speuren goed beheerst, kunt u steeds minder voer op het spoor leggen en uw passen iets vergroten. Ook is het leuk om een hoek in het spoor aan te brengen, zodat het voor uw hond spannender en moeilijker wordt om uw spoor te volgen. Wanneer uw hond het speuren op het gras goed doorheeft, kunt u ook eens voor een ander terrein kiezen. In het bos is het voor uw hond bijvoorbeeld veel moeilijker om uw spoor te volgen dan op een grasveld.

Schat zoeken

Voor de honden die dol zijn op graven, kunt u verschillende spelletjes bedenken waarbij uw hond moet graven om zijn beloning te krijgen. Stop bijvoorbeeld een koekje in een plastic flesje zonder dop en begraaf het flesje in het zand of op een andere plek waar uw hond kan graven. Laat hem de geur oppikken en zijn beloning zelf uitgraven.

Er zijn natuurlijk nog veel meer spelletjes te bedenken die u met uw hond kunt doen om mentale stimulatie te bevorderen. Zo kunt u variaties bedenken op bovenstaande spelletjes of zelf andere spelletjes bedenken. Op het internet of in de boekhandel zijn verschillende boekjes verkrijgbaar met daarin allerlei spelletjes voor u en uw hond. Door verschillende soorten spelletjes met uw hond te spelen, zal uw hond mentaal uitgedaagd worden waardoor het zowel voor u als voor uw hond leuk blijft.

Kom rustig langs bij ons in de winkel waar u verschillende soorten speeltjes of snuffelmatten kunt verkrijgen.