Loading...
Mag je een bange hond troosten 2023-08-08T10:08:34+00:00

Neem je bange hond serieus!

Honden kunnen net als mensen angsten hebben. Een hond kan bang zijn voor onweer, voor bepaalde mensen, voor bepaalde situaties, dierenarts of hij is bang om alleen te zijn. Angst is een complexe emotie. Je kunt dit niet zomaar veranderen.

Kun je angst bij je hond belonen?

Met name veel bliksem en rond de jaarwisseling heeft angst een groot impact op veel honden en hun eigenaren. Hondeneigenaren zijn bezorgd over hun hond en gaan dan op het internet op zoek naar advies. Regelmatig zie je dan het advies dat je bange honden compleet moet negeren. Want als je aandacht schenkt aan de angst, dan zou je daarmee de angst versterken. Het wordt tijd die gedachte te ontkrachten, want helaas is dat advies niet juist. Inmiddels hebben we nieuwe inzichten verworven en weten we dat het anders ligt.

Gedrag en emotie zijn niet hetzelfde, ook al zijn ze vaak aan elkaar verbonden. Gedrag kun je inderdaad versterken door het gedrag te belonen. De hond zal het gedrag dan ook vaker gaan vertonen. Maar emotie is geen gedrag, je kunt emotie niet bekrachtigen dus angst ook niet.

Je kunt een bang persoon (mens of hond, dat maakt niet uit) niet nog banger maken door ze te troosten. In tegendeel, je biedt juist veiligheid en rust.

Je hond steunen is juist goed!

Angstige honden hebben baat bij jouw aanwezigheid.  Wetenschappelijk is aangetoond dat aanraking de angst verminderd. Een bange hond voelt zich gesteund en veilig bij jou. Men heeft ook ontdekt dat aaien van een bange hond ervoor zorgt dat de aanmaak van het geluk hormoon (oxytocine) daardoor wordt gestimuleerd. Zoekt je bange hond contact en steun bij jou, dan is het dus juist goed om dat te geven

Is angst besmettelijk?

Waar je als eigenaar wel op moet letten is jouw eigen houding en emoties. Je kunt angst niet bekrachtigen, maar je kunt jouw angst wel overbrengen op je hond. Honden zijn gevoelig voor onze emoties en als wij bang of gestrest zijn zullen ze dat zeker oppikken.

Stress beperkt het leren.

Leerprocessen worden stilgelegd bij een hond die in de overleving modus gaat. Als een hond doodsbang is, heeft het trainen ook weinig zin. Je zult er voor moeten zorgen dat de prikkel wordt weg genomen of dat deze niet meer eng is door bijvoorbeeld de afstand te vergroten tot die prikkel.

Met bijvoorbeeld counterconditionering (negatieve ervaring omdraaien naar positieve ervaring) en desensitisatie (minder gevoelig maken) kun je onderliggende emotie bij een hond beïnvloeden op het moment dat de hond nog geen emotionele reactie heeft op de enge prikkel.

Ook kun je met behulp van kalmerende medicatie of massage je hond ontspannen, op die manier zal je hond ook meer open staan voor training en voor het leren van nieuwe vaardigheden.