Loading...
Loslaten speeltje hond 2017-03-01T17:42:16+00:00

Loslaten speeltje hond

Uw hond op commando leren loslaten speeltje

Er zijn van die honden die alles wat zij in hun bek pakken niet meer los willen laten. Wanneer u de trotse eigenaar bent van zo’n hond, kent u ongetwijfeld de frustratie die dit gedrag van uw hond met zich meebrengt. Want wanneer uw hond iets in zijn bek pakt wat hij absoluut niet mag hebben, kunt u zeggen en doen wat u wilt maar hij zal het niet loslaten. Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer uw hond alles angstvallig tussen zijn kaken klemt, maar het wordt pas echt een probleem wanneer uw hond iets in zijn bek heeft wat voor hem gevaarlijk is en hij niet los wil laten.

Waarom laat uw hond niet los?

Het niet willen loslaten van voorwerpen die uw hond heeft “veroverd” is deels natuurlijk gedrag. Het zit in de aard van het beestje, maar dat wil niet zeggen dat het loslaten niet te leren is. Het kan zijn dat u in het verleden zelf wat foutjes heeft gemaakt, waardoor uw hond verkeerd gedrag heeft aangeleerd.

Een voorbeeld: uw hond heeft een speeltje vast en omdat het u leuk lijkt met hem te gaan spelen, vraagt u hem of hij het speeltje los wil laten. In de eerste instantie kijkt uw hond u wantrouwend aan, waarbij hij zijn kaken iets steviger om het speeltje klemt. U probeert het nog eens: ‘Laat maar los. Los. Laat nou los! LOS!’.
Er kunnen nu drie dingen gebeuren:

Mogelijkheid 1: uw hond blijft onbeweeglijk staan terwijl hij het speeltje in zijn bek houdt. Misschien gromt hij zelfs wanneer u het af wilt pakken, waardoor u het uiteindelijk maar opgeeft. Uw hond zal in de toekomst het speeltje vast blijven houden, omdat hij vorige keer met dit gedrag succes heeft geboekt. U bent namelijk weggegaan en hij mocht zijn speeltje houden. Met een beetje pech heeft hij ook nog eens het commando “los” gelinkt aan het vasthouden van zijn speeltje.

Mogelijkheid 2: uw hond rent hard weg, mét het speeltje in zijn bek. U loopt achter hem aan om het nog een keer te proberen. Op het moment dat u bijna bij hem bent, rent hij opnieuw hard weg. De kans is groot dat uw hond iedere keer weg zal rennen wanneer u om zijn speeltje vraagt. Hij heeft namelijk gezien dat u achter hem aan zult rennen, wat voor hem een nog veel leuker spelletje is.

Mogelijkheid 3: uw hond schrikt van u en laat het speeltje twijfelachtig uit zijn bek vallen, waarna u het snel oppakt. Hier zijn verschillende reacties mogelijk;
~ het kan zijn dat uw hond nooit meer een speeltje in zijn bek pakt, omdat u dan boos wordt en het afpakt;
~ uw hond kiest voor een andere aanpak en gedraagt zich als de honden in mogelijkheid 1 of 2;

Of uw hond nou stug blijft vasthouden, weg rent of zijn speeltje helemaal niet meer oppakt, het loslaten is hem nog steeds te leren. Het vergt tijd en geduld van zowel u als van uw hond, maar uiteindelijk zal uw hond begrijpen wat u van hem verlangt en zal hij u met plezier zijn speeltje of een ander voorwerp geven.

Loslaten speeltje. Training in 6 stappen

Leer uw hond in 6 stappen loslaten speeltje; op commando loslaten. Door onderstaande training kunt u uw hond op commando leren loslaten. Hierbij is het belangrijk dat u bekijkt of uw hond het commando “los” misschien al gelinkt heeft aan ander gedrag, namelijk vasthouden. Als dit zo is, is het aan te raden om een ander commando, bijvoorbeeld “geef”, te gebruiken. Begin de training in een prikkelarme omgeving en zorg dat er geen afleiding is, zodat uw hond zich volledig op u kan focussen. Beloon uw hond iedere keer als hij bij u komt, ook als u daar niet om vraagt. Zo leert hij dat bij u komen hem iets oplevert. Houd de training leuk voor u en voor uw hond en wordt niet boos op hem als het niet lukt, dit zal het ongewenste gedrag alleen maar versterken.

Stap 1 
Start de training in de huiskamer of een andere kleine ruimte om het voor uw hond niet te lastig te maken. Stop een beloning voor uw hond waar hij dol op is in uw zak en zorg ervoor dat uw hond dat niet ziet.

Stap 2 
Geef uw hond iets wat hij beet mag pakken. Als hij het niet aanpakt, gooi het voorwerp dan voor hem weg of laat hem ermee spelen zodat hij het in zijn bek neemt. Wanneer uw hond zelf iets in zijn bek pakt, kunt u dat moment goed gebruiken als een moment om deze training te doen.

Stap 3 
Als uw hond iets in zijn bek heeft gepakt, laat u hem zien dat u iets lekkers heeft en lokt u hem naar u toe. Als u hond naar u toekomt, houdt u het lekkers voor zijn neus. Uw hond zal het lekkers ruiken en het voorwerp loslaten om het lekkers van u aan te pakken. Pak het voorwerp niet af wanneer hij het laat vallen, maar laat het hem weer oppakken als hij dat wil. Oefen dit een aantal keer zodat hij leert dat u niet direct iets afpakt wanneer hij het loslaat. Komt uw hond bij deze stap niet naar u toe, maar loopt hij weg met het voorwerp in zijn bek? Zeg dan niets en loop vooral niet achter hem aan, maar laat de beloning duidelijk zien en wacht geduldig.

Stap 4 
Gaat bovenstaande stap goed? Dan geeft u nu het commando “los” (of “geef”) wanneer uw hond het voorwerp loslaat.

Stap 5 
Nadat u voorgaande stappen een aantal keer heeft geoefend en deze goed gaan, gaat u de stappen herhalen in een grotere ruimte. Lijn uw hond aan als u er niet zeker van bent dat hij bij u komt wanneer u roept. Kies hierbij voor een lang lijn.

Stap 6 
Gaat het oefenen met de lijn om goed? Dan kunt u nu proberen om de oefening zonder lijn te doen.

Uw hond heeft nu het commando “los” of “geef” geleerd, en heeft daar een positieve associatie mee. Om ervoor te zorgen dat uw hond dit goede gedrag blijft vertonen, is het belangrijk om te blijven oefenen.
U kunt bovenstaande training toepassen in de tuin of tijdens het uitlaten, om uw hond te leren altijd iets los te laten wanneer u dat vraagt. Blijf uw hond regelmatig belonen voor zijn goede gedrag om ervoor te zorgen dat hij niet terugvalt in zijn oude gedrag.

Ik wens u en uw hond veel plezier met leren van het commando “los”of “geef”. Mocht u er toch niet uitkomen of heeft u nog vragen? U kunt te allen tijde contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!