Loading...
Hond rent weg naar andere honden 2017-03-01T17:38:43+00:00

Hond rent weg naar andere honden


Ongewenst gedrag van uw hond. Terwijl u een wandeling door het bos of park maakt loopt uw hond los en blijft keurig bij u in de buurt. U gooit zijn bal enkele meters vooruit en enthousiast rent hij erachteraan om hem weer bij u terug te brengen. Hij wil bijna zijn bal van de grond pakken als u ziet dat iets anders de aandacht van uw hond trekt. Nog voordat u iets kunt doen of zeggen, is uw hond zijn bal (én u) vergeten en rent hij weg. U roept uw hond nog na in de hoop dat hij terugkomt, maar u weet dat het totaal geen zin heeft. Hij heeft een andere hond gezien en u zult hem nu persoonlijk terug moeten gaan halen…

Houd die hond bij je!

Hond rent weg naar andere honden? Dan heeft u vast wel eens ervaren dat niet iedereen met begrip en vriendelijkheid reageert, wanneer uw hond als een dolle op zijn/haar hond afstormt. Voor u is het minstens zo vervelend wanneer u met het schaamrood op de kaken uw hond moet ophalen bij mensen wiens honden wél luisteren. Als uw hond naar andere honden rent is dat voor alle betrokken partijen vervelend. U hoeft echter niet de rest van uw hond zijn leven met dit probleem te maken te hebben. Het rennen naar andere honden is met een beetje tijd en moeite best af te leren.

Hond aan het lijntje houden.

Mensen zeggen u wellicht dat, als uw hond niet los kan lopen, u hem dan aan de lijn moet houden. Ergens hebben ze gelijk, en door uw hond tijdelijk aan de lijn te houden kunt u hem het rennen naar andere honden afleren.
Regelmatig laten mensen hun hond los lopen omdat zij anders met een lijn door hun hond worden voortgetrokken. In plaats van het aan de lijn lopen goed te trainen, kiezen deze mensen er dan maar voor om hun hond los te laten lopen. Op zich niet erg, zolang uw hond maar wél luistert wanneer hij losloopt en helaas is dat vaak niet het geval.

Hoe leer ik het mijn hond af?

Het rennen naar andere honden is door onderstaande training af te leren, al zult u wel geduld moeten hebben. Voordat we beginnen met de training, bespreken we eerst een aantal regels waar u zich aan zult moeten houden om de training te laten slagen.

De basis principes:

– Zorg dat de situatie te allen tijde veilig is; lijn uw hond stevig aan en zorg dat hij niet bij andere honden in de buurt kan komen.

– Blijf zelf rustig; uw hond voelt het aan wanneer u gespannen bent en kan daardoor bevestigd worden in zijn gedrag.

– Neem extra koekjes mee voor tijdens het uitlaten.

– Probeer tijdens de eerste 4 stappen van deze training te voorkomen dat u honden tegenkomt waar uw hond altijd naar toe rent. U zou de situatie aan de eigenaar van de andere hond kunnen uitleggen en wellicht tijden kunnen afspreken waarop u gaat wandelen zodat u elkaar niet tegenkomt. Mocht u onverhoopt toch een andere hond tegenkomen, neem dan een andere route of steek de straat over. Dit doet u om te voorkomen dat uw hond een vervelende ervaring opdoet en weer in zijn oude gedrag terugvalt.

Hondentraining in 9 stappen

De training hond rent weg naar andere honden bestaat uit 9 stappen. Ga niet door naar een volgende stap voordat de hond een stap goed beheerst. Ga er hierbij vanuit dat de hond de stap 9 van de 10 keer foutloos uitvoert. U zult bij de oefeningen geduld moeten hebben, maar uiteindelijk zal het de moeite waard zijn. Houd er rekening mee dat een terugval plaats kan vinden. Als dit gebeurt, ga dan een paar stappen terug in de training.

Stap 1 
Lijn uw hond aan, kies hierbij voor een lange lijn van ongeveer 3 meter. Laat uw hond zien dat u iets lekkers voor hem heeft, waarna u hem netjes met u mee laat lopen. Als hij zijn aandacht op u richt, geeft u hem een beloning.

Stap 2 
Houd uw hond zijn aandacht vast met de beloning en geef hem iets voordat hij weer van u wegkijkt. Eventueel zou u ook wat gehoorzaamheidsoefeningen kunnen doen. Uw hond leert zo dat hij beloond wordt als hij zijn aandacht op u vestigt.

Stap 3 
Als uw hond een paar meter bij u vandaan staat, roept u hem bij u. Komt hij terug? Dan krijgt hij een beloning. Laat uw hond hierna opnieuw een stukje met u meelopen, zoals u dat bij stap 1 en 2 heeft gedaan.

Voor de volgende stap in de training hond rent weg naar andere honden heeft u een hond nodig waar uw hond niet op af zal rennen. Zorg ervoor dat u de eigenaar van de hond goed instrueert, zodat uw hond geen vervelende ervaring op zal doen.

Stap 4 
Bepaal de afstand waarop uw hond de andere hond wel ziet, maar zijn aandacht nog wel bij u kan houden. Probeer de aandacht van uw hond vast te houden zoals bij de vorige stappen, terwijl u steeds iets dichter naar de andere hond toeloopt. Blijf oefenen totdat u de andere hond voorbij kunt lopen, zonder dat uw hond zijn aandacht voor u verliest.

Voor de volgende stap heeft u een hond nodig waar uw hond wel op af zal rennen. Houd bij deze oefening de lijn korter op het moment dat uw hond naast u loopt, zodat uw hond niet bij de andere hond in de buurt kan komen. Vraag aan de andere eigenaar of hij wil proberen om de aandacht van zijn hond vast te houden tijdens de oefening. Zo is het voor beide honden makkelijker om de oefening goed te doen.

Stap 5 
Herhaal nu stap 4, alleen dan met een hond waar uw hond wel op af zal rennen.

Stap 6 
Oefen voorgaande stappen nu ook met vreemde honden in het bos. Zorg ervoor dat u geen loslopende honden treft en houd de afstand tussen uw hond en de anderen honden veilig, zodat uw hond niet per ongeluk een vervelende ervaring opdoet.

Stap 7
Voert uw hond alle oefeningen aan de lijn goed uit? Dan kunt u alle stappen nog een keer herhalen, terwijl u de lijn niet meer vasthoudt. Om toch snel in te kunnen grijpen en om uw hond het idee te geven dat u nog steeds controle heeft, laat u de lijn achter uw hond aan over de grond slepen.

Stap 8 
Gaan de stappen ook goed als u de lijn van uw hond niet vasthoudt? Dan kunt u er voor kiezen om dezelfde stappen weer opnieuw te doen, alleen dan terwijl uw hond los is. Houd er rekening mee dat het kan gebeuren dat uw hond direct zal afrennen op andere honden, zodra hij doorheeft dat hij niet meer aangelijnd is. U kunt er dan voor kiezen om steeds een stukje van de lange lijn af te knippen, terwijl u de lijn achter uw hond aan over de grond laat slepen. Uw hond zal dan nog steeds het gevoel hebben dan hij is aangelijnd en dat u dus nog steeds controle over hem heeft. Door de lijn steeds een stukje korter te knippen, zal de lijn uiteindelijk zo kort zijn dat u hem er gewoon af kunt halen.

Stap 9 
Als uw hond het afrennen op andere honden heeft afgeleerd, is het belangrijk dat u hem regelmatig blijft belonen voor zijn gewenste gedrag. Als hij zijn aandacht op u gericht houdt of keurig bij u blijft als er andere honden aankomen, beloon hem dan geregeld met iets lekkers. Zo is de kans kleiner dat hij terugvalt in zijn oude gedrag.

Ik wens u veel succes met het, bij uw hond afleren, van het ongewenste gedrag; hond rent weg naar andere honden. Mocht u er toch niet uitkomen of heeft u nog vragen? U kunt te allen tijde contavct met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!