Loading...
Hond en gras eten 2023-08-08T10:03:15+00:00

Als je aan een willekeurig persoon vraagt waarom honden gras eten, dan is de kans groot dat die zal zeggen dat de hond dit doet omdat hij buikpijn heeft of misselijk is, mogelijk heeft hij tekort aan bepaalde voedingsstoffen is ook een veel gehoord gezegde.

Maar is dat ook zo?

Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de honden dagelijks of wekelijks gras eten, dat slechts een heel klein gedeelte dit doet om te braken of omdat hij/zij ziek zou zijn.

Een aantal andere bevindingen zijn;

  • Opvallend is dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden.
  • Bij jonge honden werd maar zelden misselijkheid bespeurd voor het eten van gras.
  • Honden die duidelijk misselijk waren en vervolgens gras aten, braakten vaker.
  • Honden die met regelmaat plantaardig voedsel kregen eten net zo vaak gras dan degene die geen plantaardig voedsel krijgen. Dus er is geen indicatie dat de hond gebrek aan vezels zou hebben.
  • Ook zit er geen verschil tussen honden die brokken krijgen of vers vlees.
  • Uit onderzoek blijkt dat gras simpelweg een voedselbron zou zijn voor honden.

Gras eten is dus normaal hondengedrag. Bedenk dat ook de voorouders van de hond en zijn wilde familieleden met regelmaat planten eten. In uitwerpselen van wolven wordt vaak gras aangetroffen. Bij wolven helpt het tegen parasieten in de darmen. De meeste honden hebben geen last van dergelijke parasieten, maar hebben wellicht deze aanleg tot het eten van gras geërfd van hun voorouders.

En het zou zo maar kunnen zijn dat honden gras gewoon lekker vinden, vooral de jonde scheutjes zijn vaak in trek. Sommige honden hebben ook echt een voorkeur voor bepaalde grassoorten en snuffelen in de berm naar specifiek die soorten zodat ze daar lekker van kunnen knabbelen. Het kan geen kwaad en je kunt je hond dus gewoon zijn gang laten gaan. In vers gras zit overigens een aardige hoeveelheid plantaardige Omega-3 vetzuren, dus het is ook nog eens een gezond hapje voor je hond.

Het is dus geen enkel probleem als jouw hond gras eet. Laat het gewoon toe. Maar voorkom wel dat je hond bespoten gras eet. Je hond ademt de pesticiden ook in, want de nevel ervan hangt in de lucht. Bij veelvuldige inname van bestrijdingsmiddelen kan een hond erg ziek worden en zelfs kanker ontwikkelen. Let ook op dat er geen poepresten op het gras zitten, daar kunnen eventueel parasieten in zitten.

Moet je hond vaak overgeven ga dan naar een dierenarts, want dat hoort niet.