Loading...
Hond agressief tegen onbekende mensen 2017-03-01T17:35:47+00:00

Hond agressief tegen onbekende mensen

Hond agressief tegen onbekende mensen hond. Mijn hond is agressief tegen onbekende mensen en dat maakt een wandeling voor u steeds lastiger. Heeft uw hond een kind gebeten die hem enthousiast een aai wilde geven? Of heeft hij een hardloper of fietser in zijn been gebeten? Gromt hij naar mensen die u tegenkomt tijdens het wandelen? Of begint hij te blaffen bij het zien van een andere wandelaar? Kunt u op straat geen mensen passeren zonder dat uw hond daar agressief op reageert? Redenen genoeg om aan de slag te gaan met de agressie van uw hond tegenover onbekende mensen!

Hoe komt het? “Uw hond agressief tegen onbekende mensen”?

Hoe het komt dat uw hond agressief is tegen onbekende mensen is lastig te zeggen. Het kan zijn dat uw hond niet voldoende gesocialiseerd is en dus niet genoeg ervaring heeft met vreemde mensen. Het kan zijn dat uw hond daarom bang is voor onbekenden en last heeft van angstagressie. Maar zelfs een enorm sociale hond kan door een traumatische ervaring ineens heel anders reageren dan u van hem gewend bent. Wat de reden ook is, agressie tegenover onbekende mensen is af te leren!

Hoe kan ik mijn hond dit afleren?

De agressie van uw hond tegen onbekende mensen is door middel van onderstaande training af te leren. Het doel van deze training is om uw hond te leren om niet agressief te reageren in de aanwezigheid van onbekende mensen. Het is hierbij niet de bedoeling dat iedere onbekende contact gaat maken met uw hond, dit is voor uw hond erg stressvol en verwarrend.

Voordat u aan de training “Uw hond agressief tegen onbekende mensen” begint, vraag ik u om onderstaande regels goed door te nemen. Wanneer u zich niet aan deze regels houdt, is de kans groot dat u geen succes zult boeken met de training “Uw hond agressief tegen onbekende mensen”.

  • Allereerst is het belangrijk dat uw hond gehoorzaam is, hij moet goed naar u luisteren. Als dit niet helemaal het geval is, raad ik u aan om een training te volgen bij een erkende hondenschool.
  • Laat uw hond buiten de trainingssessies niet in aanraking met onbekende mensen komen. Uw hond zou zijn gedrag anders verder kunnen ontwikkelen, bovendien kan uw hond een verkeerde ervaring opdoen die ervoor kan zorgen dat u opnieuw met de training moet beginnen.
  • Tijdens het uitlaten is het belangrijk om een kritische afstand tot onbekende mensen te bewaren. De kritische afstand is de afstand tot de onbekende persoon, waarbij uw hond nog geen agressief gedrag vertoont. Is het bewaren van de kritische afstand op de één of andere manier een keer niet mogelijk, zorg dan dat uw hond gaat zitten en leidt zijn aandacht af met een beloning of kies een andere route. Komt u toevallig een bekende tegen? Blijf dan niet staan praten. Leg kort de situatie uit en stel het gesprek uit tot een volgende keer, wanneer u geen hond bij u heeft.
  • Lijn uw hond stevig aan en zorg dat hij niet bij onbekende mensen in de buurt kan komen.

Training in 9 stappen

De training ” hond agressief tegen onbekende mensen” bestaat uit 9 stappen. Bouw de training rustig op en ga niet door naar een volgende stap voordat uw hond een stap goed beheerst. Wanneer uw hond agressief is naar onbekende mensen, zal dat altijd een zwak punt blijven van uw hond. Houd er rekening mee dat de agressie niet volledig zal verdwijnen en dat er een terugval plaats kan vinden. Als dit gebeurt, begin dan opnieuw met de training “Uw hond agressief tegen onbekende mensen”.

Gebruik als beloning iets waar uw hond dol op is. U kunt hierbij kiezen voor wat lekkers of een speeltje waar hij gek op is.
Voor de eerste paar stappen in de training “Uw hond agressief tegen onbekende mensen” heeft u een vrouw nodig, die u helpt bij de training. Zorg dat u haar goed instrueert, zodat zij weet wat er van haar verwacht wordt.

Stap 1
Vraag een vrouw om u en uw hond buiten tegemoet te lopen. Zorg dat u uw hond afleidt op het moment dat de vrouw in het zicht komt. Ga met uw hond spelen, geef hem wat lekkers of laat hem enkele gehoorzaamheidsoefeningen doen. Het is belangrijk dat de vrouw naar u toeloopt, zonder daarbij de kritische afstand te overschrijden. Zorg dat de vrouw hierbij geen onverwachte bewegingen maakt en dat zij uw hond niet aankijkt of op enige manier lokt. Zij zal uw hond volledig moeten negeren. Zolang uw hond geen agressie laat zien, kunt u steeds iets dichter naar de vrouw toelopen. Zorg er wel voor dat u uw hond hierbij blijft afleiden met iets lekkers of een spelletje. Doe dit rustig aan en houd uw hond goed in de gaten, zodat u voorkomt dat hij agressief gedrag zal gaan vertonen. Doet hij dit onverhoopt wel? Dan heeft u de afstand toch iets te snel verkleind en zult u deze stap opnieuw moeten proberen. Blijf deze stap oefenen totdat u na aantal sessies de afstand tussen u en de vrouw tot 1 meter kunt verkleinen.

Vindt uw hond mensen die staan extra bedreigend? Laat de vrouw dan neerhurken of op de grond zitten tijdens deze oefening. Gaat de oefening goed terwijl de vrouw gehurkt of op de grond zit? Herhaal de oefening dan nogmaals, terwijl de vrouw staat.

Stap 2 
Blijft uw hond kalm wanneer de afstand tussen hem en de vrouw minder dan 1 meter is, en volgt hij uw commando’s rustig op? Dan kan de vrouw proberen om uw hond wat lekkers of een speeltje te geven. Het is belangrijk dat zij hierbij haar hoofd afwendt en uw hond niet aankijkt of aanspreekt. Pakt uw hond de beloning van de vrouw aan? Beloon hem dan door nog wat lekkers te geven of even met hem te spelen. Pakt uw hond het nog niet aan? Probeer dan de afstand door middel van stap 1 nog iets te verkleinen en probeer het dan eens opnieuw.

Stap 3 
Laat de vrouw u op de rand van de kritische afstand passeren. Laat haar enkele keren passeren. Leid uw hond hierbij af. Reageert uw hond niet onrustig op de vrouw? Ga dan verder naar de volgende stap.

Stap 4 
Doe hetzelfde als in stap 2, alleen laat de vrouw nu rustig haar hand naar uw hond toe bewegen. Houd uw hond hierbij goed in de gaten.

Stap 5
Herhaal nu alle stappen met een onbekende man.

Stap 6
Herhaal nu alle stappen met een onbekend kind. Kies hierbij voor een kind dat ouder is dan 10 jaar, omdat zij goed te instrueren zijn. Zorg dat het kind geen onverwachte bewegingen maakt en niet schrikachtig is.

Stap 7
Gaan alle bovenstaande stappen goed? Ga dan eens met uw hond naar een kinderspeelplaats. Leid uw hond af en laat hem commando’s uitvoeren, terwijl u langzaam de afstand tot de spelende kinderen verkleind. Houd hierbij rekening met de veiligheid. Laat kinderen niet in hun enthousiasme op uw hond afrennen of naar hem roepen.

Stap 8
Oefen ook eens met uw hond in een winkelcentrum. Begin hierbij in een rustig gebied en zoek langzaam de drukkere plekken op.

Stap 9
Als uw hond niet meer agressief is tegen onbekende mensen, zorg dan dat hij regelmatig beloond wordt voor zijn gewenste gedrag.

De positieve associatie met onbekende mensen zult u moeten onderhouden, om een terugval te voorkomen. Blijf regelmatig oefenen in de buurt van onbekende mensen en laat onbekende mensen regelmatig iets lekkers aan uw hond geven.

Ik wens u veel succes met het, bij uw hond, afleren van agressie tegen onbekende mensen.