Loading...
Grasaar 2017-03-01T17:34:05+00:00

Grasaar

Grasaar of grasaren. Grasaar is eigenlijk wilde gras. Het bestaat uit zaden en soort weerhaakjes. De grasaar wordt ook wel kruiper genoemd. Een grasaar ziet er vaak onschuldig uit maar kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Grasaren breken van de wilde grassen af als de hond er door heen loopt of rent of buitelend speelt. Als een grasaar eenmaal ‘aan’ de hond zit, kan hij maar één kant uit: vooruit en dat is dikwijls: naar binnen!  Kan in de vacht van de hond blijven hangen en een grasaar kan ook door de huid dringen vaak bij honden gebeurt dit in de tenen. Ook kunnen grasaren in de ogen van de hond terechtkomen of in de oren. De grasaar kruipt dan als het ware in het oor van de hond. Voor het lichaam zijn deze zaadjes lichaamsvreemd materiaal en de reactie hierop is een ontsteking.

Welke honden lopen gevaar?

Vooral honden met lange oren en lange haren pakken gemakkelijk een grasaartje op. Het kruipt steeds verder langs de haren en komt uiteindelijk in de gehoorgang van het oor terecht. Het kruipt en gaat zijn eigen weg zoeken.

Ontsteking hond

Wanneer de aar een wondje in de huid veroorzaakt kunnen de problemen beginnen. Langzaam maar zeker dringen sommige van deze zaden zich vervolgens door de huid heen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. De ontsteking geeft veel ongemak voor de honden. De zaden kunnen erg diep in het weefsel dringen en zijn vaak erg moeilijk te vinden. Deze zaden kunnen ook via het oog achter de oogbol terechtkomen en daar een ernstige ontsteking veroorzaken. Andere zaden komen weer in het oor terecht en kunnen daar als ze niet op tijd worden verwijderd door het trommelvlies dringen met alle ellende van dien.

Hond tussen de tenen

Heeft een hond een grasaar tussen zijn tenen dan zal de hond vaak kreupel lopen. De oorzaak kan zijn dat de punt al in de huid is doorgedrongen. Een grasaar is een kruiper dus deze kruipt dan in de huid van de hond. De hond zal op de plek veelvuldig likken of krabben en vaak is daar een gaatje in de huid zichtbaar. Ook kan het zijn dat het opgezet is. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. Helaas is niet altijd duidelijk of de grasaar nog aanwezig is of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen. Mocht je er op tijd bij zijn dan kan men de grasaar goed verwijderen met behulp van een pincet. Let er goed op dat er niet al teveel weerhaakjes in de huid zitten. Pak de grasaar zo dicht mogelijk bij de huid en trek voorzichtig maar resoluut de grasaar uit de huid. De wond zal na afloop goed gedesinfecteerd moeten worden, omdat die al heel snel ontstoken raakt. Mocht dit niet lukken raadpleeg dan ter aller tijde een dierenarts.

Hond oren

De grasaarstukjes kunnen via de haren opkruipen en in de gehoorgang komen. De symptomen kunnen zijn dat de hond flink met zijn kop loopt te schudden en soms kan de hond zelf ook de pijn aangeven en mag je het oor ook niet aanraken van de hond. De grasaar zal de neiging hebben om steeds dieper het gehoorgang in te kruipen. Via een otoscoop kan de dierenarts het verwijderen.

Hond en ogen

Als uw hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan is hij verdacht van een klein zaadje in het oog. U kunt proberen zelf eerst goed te kijken of u iets ziet zitten maar meestal verdwijnen ze snel achter het 3e ooglid. Ga ook hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben met een speciale pincet achter dit 3e ooglid. Als te lang wordt gewacht dringen de zaadjes door het oogslijmvlies en zijn niet meer zichtbaar. Een paar weken later kunnen ze dan achter of boven de oogbol een flinke ontsteking geven.

Hond neus

Vaak kan je dit zien als de hond een grasaar in zijn neus heeft dan gaat de hond vaak niezen. De dierenarts kan met een endoscoop de grasaar dan verwijderen bij de hond.

Voorkomen

De problemen door dit zijn nooit geheel te voorkomen. Het enige advies is om uw hond na elke wandeling in het ‘grasaar-seizoen(ongeveer van medio juni tot eind augustus) bij thuiskomst goed te controleren op de voornaamste ‘gevoelige’ plekken: tussen de tenen, in de oren, rond de ogen, bij de neus, in de lossere vacht rond de nek en in de huidplooien rond voor- en achterpoten.