Loading...
Gewrichten 2017-03-03T15:30:54+00:00

Gewrichten

Pijnlijke gewrichten

Veel oude dieren hebben last van stijfheid, komen wat moeilijker op gang na het liggen en lopen of rennen wat minder vaak. Er wordt vaak gedacht, dat dit een logisch gevolg is van het ouder worden. Niet iedereen realiseert zich dat de hond wel eens pijn kan hebben.
In vele gevallen krijgen oude dieren last van Artrose. Dit is een aandoening, waarbij het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast en gaat ontsteken. Met medicatie die de pijn verlicht en de ontstekingsreactie afremt kunt u het ongemak van uw hond grotendeels wegnemen. Daarnaast is het erg belangrijk om het gewicht van uw hond op peil te houden. Ook kunt u oefeningen doen die de spieren versterken en soepel houden.

Wat is HD ( heupdysplasie )

Heupdysplasie betekent letterlijk “heupmisvorming” en wordt meestal aangeduid met de afkorting “HD”.
Heupdysplasie is een afwijking aan de heup gewrichten waarbij de ontwikkeling van de heupen bij een jonge, opgroeiende hond niet normaal verloopt en de gewrichten ernstig misvormd kunnen worden.

Oorzaak HD bij honden

Over de oorzaken is nog niet alles bekend. Een belangrijke oorzaak is erfelijkheid. Als U een puppy koopt, dan is het goed om bij de fokker navraag te doen over de ouders en voorouders van de pup. Als bij deze honden geen HD is vastgesteld, dan is dit geen garantie dat de pup dit ook niet heeft, maar de kans wordt wel kleiner. Een andere oorzaak is een vroege en snelle groei van de pup, en een te snelle gewichtstoename. De laatste oorzaak is overvoeding. Daarmee wordt bedoeld dat de pup teveel vitaminen, mineralen en eiwitten krijgt.

Wat voor klachten heeft een hond die HD heeft?

Door de misvorming kan het heupgewricht niet normaal bewegen en is de beweging beperkt.

Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:
– moeilijk opstaan.
– stram lopen.
– geen lange afstanden meer kunnen lopen.
– door de achterpoten zakken
– kreupel lopen met één of beide achterpoten.
– stijve heupgewrichten: de achterpoten zijn niet ver naar achter te strekken.
Deze klachten kunnen licht of zeer ernstig zijn.
De afwijkingen die op de röntgenfoto zichtbaar zijn zegt absoluut niks over de klachten van de hond!

Behandeling bij HD honden?

Wat nu als uw hond HD blijkt te hebben. Dan zijn er een paar mogelijkheden.

*Operatief:
De beste optie zou een nieuwe heup kop en heup kom zijn. Dit is erg duur. Een bekkenkanteling is een andere optie. De operatie is iets minder duur en bij jonge honden zeker de moeite waard. Er is een relatief eenvoudige operatie waarbij zenuwen worden doorgesneden. Dit neemt meteen de pijn weg, maar versnelt de vorming van artrose. De verbetering is van korte duur, en dus alleen interessant voor oudere honden om ze nog een extra pijnloos jaar te geven.
Het is goed om de voor- en nadelen van een operatie goed af te wegen tegen de ernst van de HD, de leeftijd van de hond en de mate van klachten. Als de artrose te ver gevorderd is, is een bekkenkanteling niet meer mogelijk.

*Medicatie:
Er zijn diverse pijnstillers op de markt die ook ontstekingsremmend werken. Vaak kunnen de honden zo nog diverse jaren een pijnloos leven leiden. Deze pijnstillers kan men voor langere tijd gebruiken.

*Voeding/ voedingssupplementen:
Door speciaal dieetvoer, of speciale voedingssupplementen te geven kan de toestand van de hond dusdanig verbeteren dat u de medicatie kunt verminderen. Wij kunnen u hiervoor gewrichtssupplementen aanbevelen. De combinatie van chrondotine, glucosamine en MSM zorgt voor een verbetering van de gewrichten. Verkrijgbaar bij Faunaland Skagerhof.

*Fysiotherapie:
Ook fysiotherapie kan helpen. U krijgt hier ook veel tips die u thuis kunt toepassen.

*Aangepast bewegingspatroon;
Bij HD is een gelijkmatig bewegingspatroon erg belangrijk. Een voorbeeld hiervan is het meelopen naast de fiets. Er zijn hiervoor speciale rekjes te krijgen die u aan de bagagedrager vastmaakt. Hierdoor kunt u zelf beide handen aan het stuur houden. Trappen lopen is net weer slecht.

Het is altijd goed om te beseffen dat u uiteindelijk de hond behandelt, en niet alleen de aandoening. Zoals eerder gezegd hoeft de diagnose HD niet altijd te betekenen dat de hond ook problemen krijgt, en als hij die wel krijgt zijn er vele mogelijkheden om de hond toch nog een actief en pijnloos leven te geven. HD foto’s laten maken hoe oud moet de hond dan zijn:

Volgens de regels van de FCI (Fédération Cynologique Internationale) moet je hond voor het laten maken van HD-foto’s minimaal 12 maanden zijn. Voor een paar grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een verplichte minimumleeftijd van 18 maanden. Het gaat hierbij om de volgende rassen:

 • Berghond van de Maremmen
 • Bordeaux Dog
 • Bullmastiff
 • Duitse Dog
 • Landseer E.C.T.
 • Leonberger
 • Mastiff
 • Mastino Napoletano
 • Newfoundlander
 • Pyreneese Berghond
 • Sint Bernard