Loading...
December gevaren 2017-12-18T19:07:58+00:00

December gevaren!

De winter komt eraan en onderweg naar de kortste dag van het jaar valt er genoeg te beleven. Buiten moet je dan misschien niet te veel zijn met die gure wind en winterse neerslag, maar binnen is het gezellig. Al ons gefeest gaat aan de beestenboel niet ongemerkt voorbij. Dat zorgt voor leuke momenten, maar ook voor onverwachte situaties. Een bezoek aan de dierenarts kan dan zomaar het gevolg zijn.

Chocolade:

Denk er aan onze viervoeters kunnen behoorlijk inventief zijn! Een doos chocolade die je op tafel of dressoir laat liggen en even niet opletten vind je de doos terug in de hondenmand maar dan al opgegeten, en dan is haast geboden, want de theobromine in chocolade kan voor heel wat ellende zorgen. Een melkchocolade letter van zo’n 200gram zal bij kleine honden leiden tot heftige klachten, zoals versnelde hartslag, darmklachten, trekkingen en epilepsie. Uiteindelijk kunnen honden (maar ook katten) overlijden aan het eten van chocolade. De pure variant van chocolade bevat meer cacao en dus meer theobromine. Deze is nog dodelijker dan melkchocolade. Chocolade moet dus buiten bereik blijven van huisdieren.

Druiven en noten:

Druiven zijn niet geschikt voor viervoeters, en ook krenten en rozijnen niet. Deze (gedroogde) vruchten leiden tot nierfalen, vier of vijf druiven kunnen al klachten geven, zowel bij kleine als grote honden. Een oliebol met krenten, rozijnen of een handje studentenhaver kan al dodelijk zijn. Ook noten geven gezondheidsklachten. Hoewel niet levensbedreigend kunnen ze de baas wel laten schrikken. Vooral de Macadamia noot is berucht, het leid tot overgeven, diarree en trekkingen die een behoorlijke tijd kunnen aanhouden.

Het Leukste speelgoed:

Decoratie uit de kerstboom zoals engelenhaar en zilveren slingers of lametten kunnen potentiële darm verstoppers zijn.

Kerstster met gele, witte of rode bladeren denkt men van dat hij giftig is echter dat is niet zo.

De kerstroos ( helleborusvariant) wel, echter hij is zo bitter dat de meeste viervoeters hem links laten liggen.

Potpourri:

Deze geurige mengeling bevat gedroogd fruit, planten, paddenstoelen en aanverwanten. Er zijn varianten die versterkt zijn met etherische oliën of die geverfd zijn. Kunnen fikse maag-darmklachten veroorzaken.

Pekel:

Pekel is een irritant goedje. De kou leid tot kloven die vervolgens door pekel geïrriteerd raken. Wat helpt is pootjes schoonspoelen en of insmeren met een voetzolenzalfje verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaak Hoofddorp.