Loading...
De voor- en nadelen van een flexlijn 2021-01-29T11:51:55+00:00

De voor- en nadelen van een flexlijn

Wat is een flexlijn?

Een flexilijn is kunststof kastje waar een katrol in verwerkt zit om een lijn in en uit te laten schuiven. Ze zijn er in veel varianten met dunne lijnen en platte lijnen erin verwerkt. Ook diverse afmetingen qua lengte zijn verkrijgbaar:  5 en 8. Tegenwoordig kun je de flexlijn zelfs ‘pimpen’ met bijvoorbeeld een lampje, poepzakhouder of verschillende bevestigingslijntjes.

Er zit een remknop op, waardoor de lijn stopt met uitrollen als je erop drukt en vaak zit er een schuifje, waardoor je de lijn vast kunt zetten op de gewenste lengte.

Er zijn voor- en tegenstanders van het gebruik van deze lijnen t.o.v. de gebruikelijke hondenlijn. Zoals elk product, dat voor de hond is uitgevonden (of is het voor de gebruiker uitgevonden?) kent ook de flexlijn zijn voor- en nadelen. Wat zijn de do’s & don’ts? Waar moet je op letten?

Voordelen

 1. De lijn schuift in en uit, de hond blijft dus minder snel met de poten erin hangen en de gebruiker hoeft de lijn niet telkens zelf korter of langer te maken.
 2. De hond heeft meer bewegingsvrijheid qua aantal meters en kan de omgeving besnuffelen, of de behoefte doen zonder dat de gebruiker de bosjes mee in hoeft te lopen.
 3. In een aanlijngebied kan de hond meer bewegingsvrijheid geboden worden.
 4. Loopse teven, revaliderende, blinde of dove honden kun je met een flexlijn meer bewegingsvrijheid bieden, zonder controle te verliezen.
 5. Laten zwemmen aan de flexlijn en controle kunnen houden.
 6. Bij juist gebruik, kun je de flexlijn inzetten voor oefeningen in apporteerwerk of een oefening hierkomen.

Nadelen

 1. Is de stopknop ingedrukt terwijl de lijn op volle lengte is, dan kan de hond zonder blikken of blozen de weg op rennen en zichzelf en het verkeer in gevaar
 2. Het kastje in de hand is zwaar (zeker bij de grote uitvoeringen) en een handje vol.
 3. Als het uit de hand glipt, dan schiet het kastje naar de hond toe en kan een schrikreactie opleveren of tegen de hond aan schieten en pijn veroorzaken. Knapt de lijn of begeeft de musketon het, dan kan de lijn terugschieten richting de gebruiker en letsel veroorzaken.
 4. De lijnen van kleine uitvoeringen zijn van dun nylon. Als deze om de poten of andere delen van het lijf van de hond gedraaid worden, dan kan afknelling plaatsvinden of kunnen er wondjes ontstaan. Ook bij de gebruiker kan de snijdende lijn brandwonden veroorzaken of kan de lijn afknellen indien deze om hand, vingers of benen gedraaid is.
 5. Loopt de hond door de bosjes, dan kan de lijn om takken of bomen vast komen te zitten.
 6. Indien gebruikers elkaar tegenkomen, waarvan beide honden aan een flexlijn lopen en gaan spelen met elkaar, kan men een nieuwe versie van Chinees vlechten uitproberen als de lijnen in elkaar gewikkeld

Gebruik van een flexlijn

Bij het gebruik van een flexlijn is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken en na te denken wanneer je een dergelijk hulpmiddel inzet.

Waar bevestig je de flexlijn aan?

De beste optie is een normaal tuig, dus geen anti-trektuig. Mocht er onverhoopt toch spanning op de lijn komen, dan blijft de schade beperkt. Tweede optie is een zachte halsband.

Sommige gebruikers bevestigen een flexlijn aan een anti-trektuig of hoofdband. Eigenlijk is dit een beetje vreemd. Wel de vrijheid willen geven, maar toch beperken in de bewegingsvrijheid. Ditzelfde geldt natuurlijk dan ook voor de bevestiging aan een slipketting of prikband.

Onbedoelde correctie

Mocht de hond gaan rennen of wegschieten aan een flexlijn, en hij zit aan het einde van de lengte, dan krijgt de hond wel een correctie. En die kan extra hard aankomen als de hond dan aan een corrigerend middel draagt, zoals een hoofdband, slipketting, e.d. En wat denk je van de gebruiker. Die krijgt ook een klap in hand, arm en schouder.

Bewegingsvrijheid

Als je de hond bewegingsvrijheid wil geven, geef die dan ook. Ga dan niet constant op het knopje van de rem drukken. Daarmee krijgt de hond telkens een correctie.

Leren lopen aan de flexlijn

Ben je toch gecharmeerd van een flexlijn, dan geldt net zoals voor het lopen aan de normale lijn, dat hiermee geoefend dient te worden en dat het duidelijk moet zijn voor de hond en de gebruiker waar de grenzen liggen.

Afhankelijk van de soort flexlijn is er natuurlijk de lengte, die de mate van bewegingsvrijheid aangeeft. Daarnaast is het van belang dat je hond al weet dat er aan de lijn niet getrokken dient te worden, anders vlieg je met de flexlijn alsnog als een vlaggetje achter de hond aan, alleen nu op meerdere meters afstand. Zorg dus eerst dat de hond kan lopen aan een ontspannen lijn in normale situaties en oefen eerst eens met een iets langere lijn, alvorens een flexlijn in te zetten.

Daarnaast moet de hond ook leren tot waar de bewegingsvrijheid gaat en dat er nu ook niet wordt getrokken aan het einde van de flexlijn. Schiet je hond snel alle kanten op dan is het zeker niet aan te raden om direct een flexlijn in te zetten.

Door de hond meer bewegingsvrijheid te geven middels de flexlijn kan het een hulpmiddel zijn om trainingsmomenten in te bouwen tijdens de wandeling. Denk hierbij aan hierkomen of terugkomen voor aandacht. En een speeltje weggooien en ophalen op korte afstand.

Heb je een loopse teef, een dove hond of een slechtziende hond of misschien een hond die revalideert, dan kun je de flexlijn gebruiken om bewegingsvrijheid te creëren voor je hond, maar wel met de zekerheid dat ze niet weg kunnen lopen.

Leer je hond de lijn terug te volgen. Bijvoorbeeld als deze graag ontlast ergens in de bosjes en je niet zelf het bos in wilt lopen, dan kan een flexlijn uitkomst bieden. Het is dan wel handig als de hond leert om dezelfde route van de lijn terug te lopen, zodat de lijn niet om takken en bomen heen gewikkeld wordt en je zelf alsnog moet gaan puzzelen om de lijn en hond weer uit de knoop te halen.

Bij foutief gebruik van de flexlijn kan het veel verwarring opleveren voor de hond. Steeds vrijheid schenken en dan op het knopje drukken en terugtrekken is niet de fijnste manier van samen een wandeling maken. Je leert je hond dan eerder verzet bieden en loopt vervolgens alsnog alleen maar trekkend en sjorrend buiten. Bezint dus eer je begint.

Optioneel gebruik

Is het uitlaatgebied een stukje lopen van huis af, dan is het een optie om 2 lijnen te gebruiken. Hiermee bedoel ik dat je van huis naar het uitlaatgebied de normale lijn gebruikt. Zodra je de hond de vrijheid wil bieden van een flexlijn kun je deze omwisselen. Bij het einde van de uitlaatronde kun je dan de normale lijn weer aankoppelen en terug naar huis wandelen. Voor de hond is het dan ook duidelijk wanneer er netjes naast gelopen dient te worden en wanneer hij meer vrijheid heeft om te bewegen.

Alternatieven

Als alternatief van de flexlijn kan ook een lange lijn of touw gebruikt worden. Deze rolt natuurlijk niet vanzelf weer in, dus enige handigheid is geboden bij het gebruik daarvan. Ook hiervoor geldt wederom dat training belangrijk is om de hond duidelijk te maken hoeveel bewegingsvrijheid deze heeft met een dergelijke lijn. Of de zogenoemde politielijn, die op meerdere lengtes verstelbaar is, waardoor de gebruiker kan kiezen hoeveel bewegingsvrijheid de hond kan krijgen.

Tot slot

Zoals voor elk hulpmiddel geldt, is het ook belangrijk aan de flexlijn te oefenen voor het gewenste gedrag. Houd rekening met andere mensen, honden en verkeer tijdens je wandeling. Door de gegeven bewegingsvrijheid kan het gevaarlijk zijn in de stad als ze de weg op kunnen lopen en andere mensen zijn misschien niet gediend van een hond die op ze af loopt. Daarnaast kan de lange lijn ook zorgen voor ongewenste situaties als de lijn om een voorbijganger of andere hond komt te zitten bij contact met diegene.

En niet alleen bij het gebruik van de flexlijn, maar in alle gevallen geldt: houd rekening met elkaar onderweg.

Respecteer anderen tijdens je wandeling of uitlaatronde.

Bij hondenscholen is het overigens meestal niet toegestaan met een flexlijn te trainen.