Loading...
Blaffen naar andere honden 2017-03-03T16:06:32+00:00

Blaffen naar andere honden

Ongewenst gedrag van uw hond blaffen andere honden. Hond blaft! U geniet in alle stilte van een wandeling terwijl uw hond braaf met u mee wandelt. Totdat u ruw uit uw droomwereldje wordt gerukt; het moment dat uw hond een andere hond in het vizier krijgt. Op zijn hardst begint hij te blaffen en het lukt u niet om hem te laten stoppen. U schreeuwt wanhopig zijn naam, spreekt hem streng toe, corrigeert hem door een rukje aan de riem te geven, maar wat u ook probeert: hij gaat maar door. Om het geblaf van uw hond af te leren, zult u eerst moeten begrijpen waarom uw hond naar andere honden blaft. Daarbij is het van belang dat u let op de lichaamshouding van uw hond. Houdt uw hond zijn staart omhoog, zijn oren rechtop en zijn lijf “hoog”? Dan wil hij laten zien dat hij dominant is. Kwispelt uw hond en ziet u aan hem dat hij enthousiast is? Dan wil hij hoogstwaarschijnlijk spelen met de hond waar hij naar blaft. Houdt uw hond zijn staart naar beneden en zijn kop laag, dan is hij waarschijnlijk bang en onzeker en probeert hij de andere hond af te schrikken. Wanneer uw hond agressief is tegen andere honden, verwijs ik u graag naar mijn onderwerp “uitvallen naar andere honden”.

Hoe leert u uw hond het blaffen naar andere honden af?

Omdat het zowel voor u als voor andere hondenbezitters vervelend is dat uw hond zo tekeer gaat, is het verstandig om het blaffen naar andere honden af te leren. Met behulp van onderstaande training kunt u uw hond afleren om naar andere honden te blaffen. U heeft bij deze training hulp nodig van andere hondenbezitters. Vraag aan iemand die een hond heeft waar uw hond niet naar blaft, of hij/zij u zou willen helpen bij de eerste stappen van de training. Later heeft u ook iemand nodig die een hond heeft waar uw hond wel naar blaft. Voordat we beginnen met de training bespreken we eerst een aantal regels waaraan u zich zult moeten houden om de training te laten slagen.

  • Houd uw hond zowel tijdens de training als tijdens het uitlaten aangelijnd. Het is van belang dat uw hond niet bij andere honden in de buurt kan komen om te voorkomen dat hij hierdoor een vervelende ervaring opdoet.
  • Blijf rustig wanneer u een andere hond nadert. Uw hond voelt het aan wanneer u gespannen bent en kan daardoor het gevoel krijgen dat zijn geblaf terecht is, omdat u het gedrag onbedoeld bevestigd.
  • Tijdens de training gebruikt u een speeltje als beloning voor uw hond. Kies voor een speeltje waarmee u uw hond gemakkelijk af kunt leiden. Zorg dat u dit speeltje ook meeneemt wanneer u uw hond uitlaat.
  • Probeer tijdens de eerste 4 stappen van deze training te voorkomen dat u honden tegenkomt waar uw hond naar blaft U zou de situatie aan de eigenaar van de andere hond kunnen uitleggen en tijden afspreken waarop u gaat wandelen, zodat u elkaar niet tegenkomt. Mocht u onverhoopt toch een andere hond tegenkomen, neem dan een andere route of steek de straat over. Dit doet u om te voorkomen dat uw hond een vervelende ervaring opdoet en weer in zijn oude gedrag terugvalt.

Blaffen naar andere honden, in zes stapper er van af!

De training blaffen naar andere honden bestaat uit 6 stappen. Neem kleine stappen in de training en ga niet verder naar een volgende stap, voordat uw hond een stap goed beheerst. Houd er rekening mee dat een terugval plaats kan vinden, begin in dat geval opnieuw met de training blaffen naar andere honden.

Stap 1 

Start de training in een omgeving waar geen andere honden zijn. Laat uw hond het speeltje zien en laat hem vervolgens netjes met u meelopen. Wanneer hij zijn aandacht volledig op u richt, geeft u hem het speeltje.

Stap 2 Blaffen naar andere honden
Houd uw hond zijn aandacht vast met het speeltje en geef het speeltje aan hem voordat hij weer van u wegkijkt. U kunt eventueel ook wat gehoorzaamheid oefeningen met uw hond doen. Op deze manier leert u hem dat hij beloond wordt als hij zijn aandacht op u vestigt.

Voor de volgende stap heeft u een andere hond nodig waar uw hond niet naar blaft. Zorg ervoor dat u de eigenaar van de hond goed instrueert, zodat uw hond geen negatieve ervaring op zal doen.

Stap 3 
Bepaal de kritische afstand. Dit is de afstand waarop uw hond de andere hond wel ziet, maar er nog niet op reageert. Probeer de aandacht van uw hond vast te houden, zoals u dat net bij de andere stappen heeft gedaan.

Stap 4
Verklein de afstand tussen u en de andere hond steeds iets, terwijl u blijft oefenen met het vasthouden van de aandacht van uw hond. Kijkt uw hond naar de andere hond? Loop dan weg en beloon uw hond zodra hij zijn aandacht weer op u vestigt. Probeer het daarna opnieuw.

Voor de volgende stap heeft u een andere hond nodig waar uw hond wel naar blaft. Zorg ervoor dat uw hond niet bij de andere hond in de buurt kan komen. Vraag aan de andere eigenaar of hij wil proberen om de aandacht van zijn hond vast te houden tijdens de oefeningen. Zo is het voor beide honden makkelijker om de oefeningen goed te doen.

Stap 5
Herhaal stap 3 en 4 met behulp van de eigenaar van de hond waarnaar uw hond blaft.

Stap 6
Oefen de voorgaande stappen nu ook met vreemde honden op straat. Zorg ervoor dat u geen loslopende honden tegen kunt komen en dat u afstand tot de andere hond bewaart. Dit doet u omdat uw hond anders een vervelende ervaring op zou kunnen doen.

Om een terugval van uw hond te voorkomen, is het belangrijk dat u uw hond regelmatig blijft belonen. Beloon hem voor goed gedrag naar andere honden en wanneer hij zijn aandacht op u gevestigd houdt.