Loading...
Autorijden met pup 2017-03-25T19:30:10+00:00

Autorijden met pups

Mijn pup durft niet in de auto

Dit komt omdat de pup vaak nog nooit in een auto heeft gezeten en dus ook geen auto herkent. Dwing de pup daarom nooit om in de auto te gaan. Dan is de kans groot dat de pup voor de rest van zijn leven een hekel krijgt aan een auto. Autorijden met uw pup gaat u de pup aanleren op een manier dat het de pup juist wat leuks oplevert i.p.v. iets negatiefs!

Wat kun je doen?

Open de portieren van de auto, zorg ervoor dat u een beloning voor de pup heeft. Dit kan iets lekkers zijn of een speeltje waar de pup alles voor wil doen. Lijn uw puppy aan en loop naar de auto. Ga stap voor stap te werk en overhaast niks, dit geeft de pup de gelegenheid om in alle rust aan de auto te wennen. Als u ziet dat uw puppy kwispelt en blij is, dan gaat het goed. Ziet u dat de staart van de pup naar beneden is, dan vindt de pup het erg spannend. Aai de pup niet als de staart laag is, u kunt de pup wel een steuntje geven net als bij mensen; houdt uw hand op de schouder van de hond als een stukje steun. Wrijf het gedrag er nooit in door de pup te aaien als de pup angstig is; u bevestigt dan alleen maar het gedrag, dus u bevestigt dat het eng is voor de pup.

Maak de auto leuk!

Zodra de pup de auto leuk vindt kunt u de auto in gaan met uw puppy. U kunt achterin of voorin zitten met uw puppy, geef hem dan wat lekkers of het speeltje. U start de auto niet, maar blijft met uw puppy in de auto zitten. Daarna gaat u de auto weer uit met uw puppy. De volgende stap is de auto te starten, maar rijd niet weg; geef de pup zijn beloning. Als dit allemaal goed gaat kunt u de auto weer starten en ditmaal rijdt u een paar meter en beloont u de pup. Wanneer dit allemaal lukt kunt u langzaam het autorijden met de pup opbouwen. Zorg ervoor dat de eerste keer voor de pup leuke dingen oplevert in de auto en niet gelijk een ritje naar de dierenarts is. Autorijden met je pup: door de pup moet een ritje in de auto als iets geweldigs worden ervaren, zoals het strand of het bos.

Het komt vaak voor dat een hond niet in de auto wil. Meestal komt dat omdat de hond in het verleden heeft ervaren dat autorijden niet leuk is, of omdat de eerste kennismaking met de auto heel vervelend was. De redenen waarom honden autorijden vervelend zijn gaan vinden, lopen sterk uiteen. Zo hebben veel pups last van wagenziekte. Zij worden misselijk in de auto, gaan heftig kwijlen en/of overgeven. Moest de pup in die situatie toch (noodgedwongen) meerdere keren mee in de auto, dan is de pup het autorijden gaan associëren met het onprettige gevoel dat hij iedere keer in de auto krijgt.
De meeste pups groeien over hun wagenziekte heen. De herinnering aan het onprettige gevoel is vaak echter gebleven. En dus houdt de hond een hekel aan autorijden. Wanneer een hond last heeft van wagenziekte is het goed om te weten dat hiervoor speciale medicijnen bestaan, ook op natuurlijke basis, welke u bij onze dierenspeciaalzaakHoofddorp kunt verkrijgen.

Door angst

Door angst zijn sommige pups bang voor auto’s omdat ze er nog nooit in hebben gezeten en dus geen auto’s kennen. Wanneer de pup nu (al dan niet met geweld) toch wordt gedwongen om de auto in te gaan, is de kans groot dat de pup een grote hekel krijgt aan de auto en dus aan autorijden. Sommige pups hebben een hekel aan autorijden omdat ze meermaals ervaren hebben dat ze met de auto naar iets toe gingen dat ze niet leuk vonden, bijvoorbeeld de dierenarts voor een (voor de pup) vervelend onderzoek.

Waarom wil hij niet?

Kortom, er kunnen veel redenen zijn waarom een pup niet de auto in wil. Wanneer de hond zich hiertegen heftig verzet en er sprake is van veel stress bij de hond, dan kunt u het beste deskundige hulp inschakelen voor individuele begeleiding. Wanneer het zo is dat de pup het niet leuk vindt, maar er niet heftig gespannen door raakt, dan kunt u de volgende ‘therapie’ volgen. Bedenk wel: de therapie is opgebouwd uit een heleboel stappen. Ga vooral niet te snel. Wordt de hond weer onzeker of angstig, ga dan een stapje terug in de therapie!

Allereerst moet de hond ervaren dat de auto in gaan niet vervelend is maar juist leuk kan zijn. Maak daarbij gebruik van iets dat de hond echt leuk vindt. Dat kan een speeltje zijn maar ook iets lekkers (eventueel zelfs zijn bak met eten!). Zet de portieren van de auto open en pak demonstratief datgene dat de hond te gek vindt (de beloning). Loop vervolgens met de beloning en de hond aan de lijn naar de auto. Leg de beloning in de auto en moedig de hond aan om het te gaan halen. Prijs hem voor iedere stap die hij maakt richting zijn beloning. Hou vol totdat de pup de auto in gaat om zijn beloning te halen en prijs vervolgens de pup uitbundig. Herhaal dit regelmatig, net zo lang totdat de pup zonder problemen in de auto gaat.

Vanaf dat moment gaat u, wanneer de pup in de auto is gegaan, ook in de auto achter het stuur zitten. Start de auto niet, maar blijf gewoon even zitten. Prijs ook nu iedere keer de pup uitbundig. Als dit is gelukt, legt u de beloning niet meer in de auto, maar geeft u de pup de beloning pas wanneer hij in de auto is. Pas wanneer dit ook allemaal probleemloos gaat, maakt u de volgende stap richting autorijden met je pup.

Moedig je pup aan!

Moedig de pup aan om in de auto te gaan en prijs hem uitbundig wanneer hij dat doet. Sluit de deur en stap zelf voorin de auto waarna u de hond direct zijn beloning geeft. Prijs de pup uitbundig wanneer hij deze aanneemt. Stap weer uit en geef ook de pup weer de gelegenheid om de auto te verlaten. Vanaf nu bouwt u de tijd op tussen het moment dat u in stapt en het moment waarop de pup zijn beloning krijgt. Wanneer de pup probleemloos een paar minuten wacht op zijn beloning, kunt u weer een stap verder met de therapie.

Start nu de motor van de auto

Laat de pup in de auto stappen, sluit de deur en ga zelf achter het stuur zitten. Start de motor en geef de hond hierna zijn beloning. Na enkele minuten stopt u de motor weer, u stapt uit en laat de pup uit de auto. Wanneer dit allemaal is gelukt, gaat u de pup wennen aan de rijdende auto. Wanneer u en de pup in de auto zitten, start u de motor en u rijdt een paar meter; de eerste meters autorijden met je pup!
Sta weer stil, stop de motor en beloon de pup. Vergroot nu de rijafstand geleidelijk, net zo lang tot de pup het geen probleem meer vindt om een stukje te gaan rijden.

Wanneer u zover bent dat de pup autorijden geen probleem meer vindt, neem dan de eerste keren de pup met de auto mee naar voor de hond leuke plekjes, zoals het bos. Hierdoor zal de hond gaan ervaren dat autorijden eigenlijk heel leuk is!

Auto rijden met je pup; het is een lange weg om de pup zijn angst voor de auto af te leren. Met het benodigde geduld en doorzettingsvermogen moet het echter lukken om auto te gaan rijden met uw pup.