Loading...
Angstige hond 2018-04-23T22:45:31+00:00

 Angstige hond                                                          

Mijn hond is bang voor onbekende voorwerpen op straat. Het is zo dat de ene hond wat stoerder is dan de ander. Zo schrikt de ene hond bijvoorbeeld wel van iets als vuurwerk, terwijl de ander er niet eens van opkijkt. Er zijn honden die een angst hebben ontwikkeld die het “normale” leven een stuk moeilijker maakt. Zo zijn er honden die bang zijn voor onbekende voorwerpen op straat, zoals een vuilcontainer of een elektriciteitskast. Wanneer uw hond bang is voor voorwerpen die u dagelijks tegen kunt komen, kan dat voor een hoop problemen zorgen.

Mijn hond is bang voor onbekende voorwerpen op straat….Wegwezen!

Of het nu om een onschuldig speeltoestel, een vuilnisbak of een bankje gaat, voor uw hond betekenen al deze dingen maar één ding: gevaar! Als uw hond bang is voor onbekende voorwerpen op straat kan zich dat op verschillende manieren uiten. Uw hond probeert met een ruime bocht om het voorwerp heen te lopen of blijft op enige afstand van het voorwerp stilstaan. Het kan zijn dat uw hond blaft of gromt tegen het onbekende voorwerp, of misschien probeert hij ervoor weg te vluchten. In alle gevallen geeft uw hond duidelijk aan dat het voorwerp hem angst aanjaagt en dat hij er niets mee te maken wil hebben.

Waarom is de hond bang voor onbekende voorwerpen op straat?

Dat is moeilijk te zeggen. Net als bij andere soorten angst kan het zijn dat uw hond niet voldoende is gesocialiseerd met de voorwerpen, waardoor hij ze niet kent en er bang voor is. Maar het kan ook zijn dat de angst is ontstaan door een nare ervaring met een onbekend voorwerp. Misschien is uw hond een keer enorm geschrokken van een kliko die plotseling vlak naast hem omviel. Wat de angst van uw hond ook heeft veroorzaakt, aan zijn angst is iets te doen!

De hond is bang voor onbekende voorwerpen op straat. Wat kan ik hieraan doen?

Om uw hond van zijn angst voor onbekende voorwerpen op straat af te helpen, hebben wij onderstaande training ontwikkeld.
Voordat u aan de training begint, is het belangrijk dat u eerst de volgende regels goed doorneemt.

  • Het is belangrijk dat uw hond goed gehoorzaamt. Wanneer dit niet het geval is, is het aan te raden om eerst een gehoorzaamheidstraining te volgen bij een bevoegd instructeur.
  • Buiten de trainingssessies om mag uw hond niet in aanraking komen met onbekende voorwerpen. Dit om te voorkomen dat het angstgedrag zich verder kan ontwikkelen en/of dat uw hond een negatieve ervaring opdoet.
  • Uw hond dient zowel tijdens de training als tijdens het uitlaten aangelijnd te zijn. Zo kunt u uw hond onder controle houden en eventueel vluchtgedrag voorkomen.
  • Houd zowel tijdens de training als tijdens het uitlaten de kritische afstand goed in de gaten. De kritische afstand is de afstand tot het onbekende voorwerp, waarop uw hond nog geen angstgedrag vertoont.
  • Beloon uw hond nooit als hij angstgedrag vertoont, hiermee versterkt u het gedrag.
  • Kies tijdens de training een beloning die uw hond extra lekker vindt, zodat u hem goed kunt afleiden.
  • Mocht uw hond tijdens de training erg angstig zijn en steun bij u zoeken, dan mag u uw hond geruststellen door hem even aan te halen en tegen hem te praten. Zorg dat u rustig en neutraal blijft wanneer u dit doet. Wanneer u heel druk doet of uw hond gaat troosten, dan zult u het angstgedrag versterken, omdat u uw hond het gevoel geeft dat zijn angst terecht is.

 

De training van de angstige hond in zes stappen

Waarom heeft mijn hond angst voor onbekende voorwerpen op straat bestaat uit 6 stappen. Het is belangrijk dat u geduld heeft bij het oefenen van de stappen en dat u niet verder gaat naar een volgende stap, voordat uw angstige hond een stap goed beheerst. Het angstgedrag van uw hond zal nooit volledig verdwijnen en de kans op een terugval is aanwezig. De angst van uw hond zal namelijk altijd een zwak punt voor hem blijven. Wanneer uw angstige hond onverhoopt een vervelende ervaring opdoet, zult u opnieuw moeten beginnen met de training.

Stap 1
Start met oefenen in een buitenomgeving die voor uw hond vertrouwd is. Zet hier een onbekend voorwerp neer en loop met uw hond langs het voorwerp. Doe dit eerst op grote afstand, zodat uw hond geen angstgedrag vertoont. Laat uw hond terwijl u langs het voorwerp loopt wat gehoorzaamheidsoefeningen doen, zodat uw hond leert zijn aandacht op u te vestigen. Uw hond zal door deze oefening leren om uw commando’s op te volgen, terwijl er iets in zijn buurt is waar hij bang voor is. Beloon uw hond voor ieder goed uitgevoerd commando. Pas op dat u hem niet beloont wanneer hij angstgedrag vertoont.

Stap 2
Verklein de afstand tot het voorwerp steeds een beetje en houd uw hond hierbij goed in de gaten. Als uw hond meeloopt zonder daar onrustig van te worden, dan beloont u hem. Blijf hierbij rustig om te voorkomen dat uw hond van u schrikt. Wanneer uw hond schrikt of vluchtgedrag vertoont, doet u deze stap opnieuw.

Stap 3
Herhaal bovenstaande stappen met andere vreemde voorwerpen.

Stap 4
Doe de oefening nu met een voorwerp waar uw hond niet (meer) angstig op reageert en herhaal bovenstaande stappen in een omgeving die voor uw hond minder vertrouwd is.

Stap 5
Doe de oefening vervolgens met een onbekend voorwerp in een minder vertrouwde omgeving.

Stap 6
Oefen het naderen van onbekende voorwerpen in een steeds drukkere omgeving met meer geluiden en afleiding. Blijf de oefening daarnaast ook regelmatig in een vertrouwde omgeving doen. Dit doet u omdat uw hond in de vertrouwde omgeving meer succes zal hebben met de oefening, waardoor u zijn gewenste gedrag vaker kunt belonen. Dit heeft een positief effect op de training.

Om een terugval van uw hond te voorkomen, zult u ervoor moeten zorgen dat zijn associatie met onbekende voorwerpen positief blijft. Door uw hond regelmatig te belonen voor gewenst gedrag en door regelmatig te blijven oefenen, houdt u zijn goede gedrag in stand.

Ik wens u veel succes met het, bij uw hond, verhelpen van de angst voor onbekende voorwerpen op straat. Mocht u er toch niet uitkomen of heeft u nog vragen? U kunt te allen tijde contact opnemen met Ad Hinten, HondentrainingHoofddorp. Wij helpen u graag verder.