Voetzolen
Voetzolen hond kunnen erge verwonding geven bij honden dit kan variëren van schaafwonden, blaren, brandwonden, zweren, snijwonden, krassen. Een hond kan dus op allerlei manieren een verwonding aan zijn voet krijgen. Zo kan een hond zich zomaar bezeren aan een diepe kuil die zomaar op het strand is gemaakt, de hond kan in een stuk glas trappen of aan het prikkeldraad blijven hangen.
Hondenschoentjes
Voor honden met verwondingen aan de voeten bestaan speciale schoentjes. Deze speciale schoentjes kunnen niet alleen worden gebruikt wanneer de hond verwondingen heeft, maar ook wanneer hij gevoelig is voor slijtage van de voetzooltjes, in de sneeuw of wanneer de hond over gesteente loopt, kunnen ze worden aangedaan. Het is wel raadzaam om hem er van tevoren aan te laten wennen.
Voetzolen
De voetzooltjes van honden hebben als taak schokken te dempen. Daarbij worden diepliggende, gevoelige delen in de hondenvoeten door de voetzolen beschermd. De voetzolen van een jonge hond zijn zacht en soepel. Door het lopen op allerlei soorten ondergrond ontstaat een eeltlaag.
Verbranding voetzolen hond
Een heet asfalt of zand kan de oorzaak zijn voor pijn door verbranding van voetzooltjes. Ook hier geldt dat wat voor onszelf pijnlijk is dat ook voor de hond is. Blaren, roodheid en gescheurde voetzooltjes zijn het gevolg van verbranding.
TIPS
- Laat de hond schoentjes dragen om verbranding te voorkomen
- Heeft de hond verbrandende voetzooltjes laat deze dan door een dierenarts behandelen.
Is nagels knippen nodig bij de hond?
Ja. Als de nagels te lang worden, is er een constante druk op de voeten en poten van de hond. Dit kan een afwijkende stand van de voeten tot gevolg hebben. Te lange nagels zijn pijnlijk om op te lopen en zorgen ervoor dat de hond verkrampt of mank gaat lopen. Een ontsteking aan de tenen is ook niet uitgesloten. Hou de nagels van je hond altijd in de gaten.
Sneeuw en hond
- Sneeuw is heerlijk en honden genieten er zichtbaar van. Sneeuw eten is prima, maar te veel sneeuw kan maagirritatie geven. De hond kan gaan braken en diarree krijgen.
- Sneeuw klontert aan lange haren rondom de voeten. Honden hebben er last van en gaan vaak heel heftig aan hun poten kauwen. Controleer de poten regelmatig tijdens de wandeling, als het eenmaal ijs is geworden is het lastig te verwijderen. Probeer het ijs te smelten met je vingers. Lostrekken is zeer pijnlijk!
- Knip de haren preventief kort en smeer vaseline, potenbalsem of wapenolie op en tussen de voetzolen.
- Droog je hond goed af na de wandeling en controleer dan gelijk de voetzolen weer op wondjes.
Pekel en hond
Pekel is zout en kan de voetzolen aantasten. Als er wondjes zijn op de voetzolen doet het ook nog eens heel erg pijn. Honden likken zich vaak schoon na het wandelen en krijgen daarmee een grote hoeveelheid zout binnen. Zeer ongezond! Maak na het wandelen de poten droog en als jullie veel pekel zijn tegengekomen, is het afspoelen van de poten geen overbodige luxe!