Loading...
Ogen 2017-03-03T15:40:25+00:00

Ogen

Ogen van de hond begint natuurlijk bij zijn geboorte. Tussen de 10 -14 dagen is de pup nog blind, na deze fase gaan de ogen open van de pup. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat honden wel degelijk kleuren kunnen zien, maar wel anders dan mensen. Honden hebben maar 2 soorten kegeltjes in hun ogen. Hierdoor kunnen ze minder kleuren zien dan mensen. Kegeltjes zorgen er voor dat we kleuren kunnen onderscheiden. Mensen hebben drie soorten kegeltjes in hun netvlies. Door deze rood-gevoelige, groen-gevoelige en blauw-gevoelige kegeltjes kan je verschillende kleuren zien. De 2 verschillende kegeltjes in de oog van de hond reageren alleen op groen en blauw licht. Mensen en honden hebben ook staafjes in hun ogen, staafjes zijn verantwoordelijk voor de grijstinten en hebben minder licht nodig om signalen naar de hersenen te sturen. Honden hebben meer staafjes dan mensen en kunnen daarom beter zien in het donker. Honden kunnen ook beter beweging zien en mensen zien weer meer details.

Wat ziet een hond?

Honden zijn vooral rood-groen kleurenblind. En omdat ze minder kleuren kunnen zien, letten ze meer op bewegingen en geur. Daarom hebben ze ook moeite met een rode bal te zoeken, aangezien voor honden groen en rood bijna dezelfde kleur zijn.

De oogleden bestaan uit drie delen

Het onderste ooglid    : palpebra inferior
Het bovenste ooglid   :  palpebra superior
Het derde ooglid         :  palpebra tartia

De oogleden  zorgen ervoor dat het oog kan afgesloten worden ter voorkoming van uitdrogen tijdens het slapen. Ze gaan ook regelmatig over het hoornvlies wrijven om alle stofpartikels van de cornea te vegen. De tranen die gevormd worden gaan ook door de oogleden over het oog verspreidt worden

De oogbol van een hond bestaat uit een hele rij achter elkaar liggende verschillende structuren.

Het Hoornvlies  vormt de buitenste grens met het binnenste van het oog. Deze staat dus constant in contact met de buitenwereld en is ook onderhevig aan allerlei externe traumata. Het hoornvlies bestaat uit een dun en doorzichtig vlies waarop een traanfilm ligt. het is er stevig en is niet doorbloedt. Daarom geneest een cornealetsel niet zo goed.

De Voorste oogkamer  is een kamer gevuld met vocht die de oogdruk op pijl houdt. In deze voorste oogkamer zit een afvoersysteem  die het constant gevormde oogkamervocht afvoert zodat de oogdruk op constante druk houdt. De Iris (pupil van het oog) is een soort gordijn die circulair kan dichtgaan. Dit noemen we de pupilreflex. Als het donker is gaat de pupil open, als het licht wordt gaat de pupil sluiten.

De Lens is het orgaan die verantwoordelijk is voor de breking van het licht zodat deze op gele vlek in het oog terecht komen. Afwijkingen van de lens geven dus stoornissen in het “zien”. De kromming van de lens speelt hier een grote rol. Het Corpus Vitreum (Camera Vitrea Bulbi) heeft een voedende en schokbrekende functie voor de lens.

Het Netvlies  vangt de stralen op en zet die informatie om naar prikkels door de staafjes en de kegeltjes in de retina die langs de oogzenuw naar de hersenen lopen. In de hersenen worden dan die prikkels omgezet naar een visuele voorstelling van iets. De oogspieren en de oogzenuw

De oogspieren zijn verantwoordelijk om het oog in de oogkas te houden. Als een van de spieren gaat scheuren dan gaat de patient scheel kijken. Door deze spier weer aan te spannen kunnen we het oog weer recht zetten. De oogzenuw zorgt voor de prikkelgeleiding tussen de retina en de hersenen.

Wat is een cherry eye

Cherry eye is een veel geziene aandoening van het oog bij de jonge hond (3-6 maanden). Met name doggen lijken er meer last van te hebben dan andere rassen.  Het betreft hier een zwelling van de traanklier onder het derde ooglid welke daardoor naar buiten gaat puilen en zichtbaar wordt. De gezwollen traanklier heeft een kersenrode kleur en daarom wordt deze aandoening ook wel “Cherry eye” genoemd. Het komt soms voor dat eerst in het oog een    “” Cherry Eye” is en dat het daarna ook naar het andere oog kan slaan. In sommige gevallen komt en verdwijnt de Cherry eye in eerste instantie. Maar vaak komt deze weer terug en blijft dan permanent aanwezig. Het ziet er raar uit maar is ook vervelend voor de hond. Het oog is hierdoor tevens veel gevoeliger voor infecties.

Ontstoken ogen van de hond

De oorzaken van conjunctivitis zijn heel divers. Meestal is het niet precies te achterhalen of er een bacterie, virus of soms zelf schimmel in het oog zit. Ontsteking van de oogleden zien we echter ook bij infectieziekten als hondenziekte (en niesziekte bij de kat). Het dier heeft dan echter nog meer verschijnselen dan alleen vieze ogen. Vreemde voorwerpen in de plooi van de oogleden (zoals vuiligheid e.d.) zorgen voor een heel geïrriteerd oog, dat het dier ook dichthoudt.

Een vies oog kan ook veroorzaakt worden door een verminderde aanmaak van traanvocht. De oogleden zijn dan ontstoken, maar ook het hoornvlies raakt dan beschadigd. Dit gebeurt ook bij wimperharen die naar binnen gericht staan en over het hoornvlies krassen. Dit doet veel pijn, de hond zal het oog dichtgeknepen houden.

Honden met lange haren rond de ogen kunnen vaak last hebben van constant vieze ogen zonder dat daar echt ontstoken oogleden bij te zien zijn. De haren irriteren de oogleden chronisch en de oogleden blijven daardoor steeds wat nattig en soms toch wat ontstoken. De haren rond de ogen wat korter knippen, zodat ze niet in de ogen kunnen prikken kan hierbij helpen.

Wat is ectropion?Onder ectropion verstaan we het naar buiten krullen van (delen van) de onderste ooglid rand.

Van een te ruime oogspleet wordt gesproken als de oogspleet duidelijk ruimer is dan noodzakelijk om de sclera (wit van het oog) te bedekken.
Aangezien de ooglidrand naar beneden hangt gaat het oog sneller uitdrogen en kunnen stof en vuil gemakkelijker het oog gaan infecteren. Zo ontwikkelen deze honden een chronische conjunctivitis. Het komt voornamelijk voor bij Bloedhond, Sint-Bernard en Spaniels.

 erge ectropion

Wat is entropion bij een hond?

Entropion is een aangeboren probleem van het ooglid, waarbij dit naar binnen krult. Entropion kan zowel aan het bovenste als het onderste ooglid optreden en treedt vaak aan de 2 ogen op.
De ziekte komt vaak voor in bepaalde rassen, zoals de chow-chow en de sharpei. Ook rassen met hangende oogleden (Sint-Bernard, Newfoundlander) en brachycephale (kortsnuitige) rassen, zoals pekinezen en Engelse bulldoggen, hebben vaker entropion dan andere rassen.
Entropion wordt vaak al vastgesteld bij puppies.

Symptomen

Door het naar binnen krullen van het ooglid, schuren de haartjes over het hoornvlies. Door deze wrijving wordt de cornea beschadigd en gaan de ogen tranen. Later kan het beschadigde hoornvlies infecteren en kan er etterige oog uitvloei ontstaan.Vaak gaan honden met entropion de ogen dichtknijpen of erg knipperen met de ogen. Onbehandelde entropion kan een diepe wonde in het hoornvlies die niet geneest.

Wat is staar?

Staar, ook wel cataract of grauwe staar genoemd, is een vertroebeling van de lens in het oog. Staar komt veel voor bij (oudere) honden, maar wordt af en toe ook gezien bij hele jonge dieren en kan zelfs erfelijk zijn. Daarnaast kan staar ontstaan ten gevolge van ontsteking of onderliggende aandoeningen zoals suikerziekte of lensloslating. Staar bij oudere dieren begint vaak klein en wordt gedurende de tijd ernstiger. Het dient echter wel te worden onderscheiden van lenssclerose wat ook vaak optreedt bij oudere dieren. In het geval van lenssclerose is er sprake van een blauwe schijn in de lenzen die wordt veroorzaakt door een verdichting in het centrum van de lens.