Loading...
Allergie 2017-03-25T19:38:00+00:00

Allergie

Huidverzorging en allergie bij honden lijkt tegenwoordig steeds vaker voor te komen. Bijna iedereen kent wel een hond met een vorm van allergie. En de symptomen en de behandeling maar ook ervaring en andere relevante informatie delen over allergieën bij honden.

Allergie bij de hond kan worden omschreven als een overgevoeligheid voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen met een extreme reactie van het immuunsysteem tot gevolg. Het is een aandoening die niet alleen veelvuldig bij voorkomt bij mensen maar die tegenwoordig ook vaak bij honden wordt gezien. Naar schatting heeft 3-15% van alle honden een bepaalde vorm van allergie. De verschijnselen kunnen variëren van een beetje jeuk met wat rode plekken tot extreme jeuk waarbij de hele huid is aangetast. Afhankelijk van het soort allergie kan niet alleen de huid zijn aangedaan maar bijvoorbeeld ook de ogen, oren of het maag/darmkanaal.

Huidinfecties en jeuk komen vaak voor bij de hond. Soms is dit makkelijk te verhelpen, bijvoorbeeld als de hond vlooien heeft. Maar vaak is het lastig. We bespreken hier de meest voorkomende allergieën: de vlooienallergie, de voedselallergie en de atopie.

We leggen uit hoe een diagnose gesteld wordt en welke behandelingen er mogelijk zijn om de klachten te verlichten. Tot slot nog een stukje over de verzorging van vacht en huid.

Hoe herkent u een huidallergie?

  • Jeuk: de hond krabt veel, likt aan de poten, rolt over de grond, schuurt langs meubels of klappert met de oren.
  • Extreem veel haaruitval, soms wordt de hond zelfs kaal.
  • Pukkeltjes, schilfers, een erg droge of juist vette vacht.
  • Verkleuring van de huid: rood, of juist donker tot zwart.
  • Verdikking van de huid: vaak in de lies, oksels en oorschelpen.
  • Verkleuring van de vacht: vooral bij witte hondjes valt dit op. De voetjes kunnen door het vele likken rood worden van het speeksel.
  • Hondenlucht: de huid ruikt meer, ook als de hond niet net gezwommen heeft.
  • Ontstoken plekken (hotspots): vaak bij de wang of de staartaanzet, waar de hond makkelijk kan krabben of bijten.

Jeuk is erg vervelend! Wacht daarom niet te lang met een bezoek aan de dierenarts of dierenspeciaalzaak Faunaland Skagerhof.

De diagnose Het is best lastig om er achter te komen waardoor huidproblemen veroorzaakt worden. Tijdens het eerste consult worden dan ook veel vragen gesteld. Het huidconsult duurt vaak langer dan gemiddeld
Oorzaak
De huid bestaat uit meerdere lagen. Tussen de huidcellen zit een substantie die de huidcellen bij elkaar houdt; het lipidencomplex genoemd. Het lipidencomplex is een essentieel onderdeel van een normale huid barrière.

Wanneer deze huid barrière van de hond beschadigd raakt door huidklachten ten gevolge van een allergie zorgt dit voor meer klachten dan nodig. Honden met een allergie hebben namelijk veel lagere concentratie lipiden in de huid wat een grotere kans geeft op diverse huidproblemen zoals jeuk, droge huid en ontstekingen.

Vlooien allergie hond

Vlooien allergie  is een allergische reactie van de huid van de hond of kat op allergenen, die in het speeksel van de vlo aanwezig zijn en door een beet van de vlo in het lichaam van de gastheer komen. Als een dier eenmaal overgevoelig is voor vlooienspeeksel komen er na slechts één vlooienbeet heftige reacties voor. De hond hoeft geen vlooien te hebben. Zodra een vlo op een hond springt, niet eerst rondscharrelen en eieren of poepjes leggen. Eerst moet er gegeten worden ofwel bloed van de gastheer opgezogen worden.

Om te zorgen dat het bloed niet in de steekwond gaat stollen, brengt de vlo alvorens te gaan zuigen zijn speeksel in de gastheer. Op dat moment probeert de gastheer deze vlo te vangen en gaat heftig bijten en likken aan de jeukende steekwond.

Dus bij een hond t met vlooienallergie vind je geen of nauwelijks vlooien. Maar de allergische reactie op het speeksel van de vlo houdt 7 dagen aan en kan eerdere vlooienbeten doen opflakkeren. Dus na één vlooienbeet kan een allergische hond of kat één week lang jeuk houden.

Wat zijn de verschijnselen?

  1. Jeuk, voornamelijk aan de achterhand. Hierbij schiet de hond of kat regelmatig met zijn kop naar achteren alsof het dier met een speld geprikt wordt. Daarna gaat de gastheer ter plaatse van de steekwond heftig haren uittrekken en/of likken. Door het vele likken kan zelfs een rode natte eczeemplek (een zogenaamde hotspot) ontstaan.
  2. Vele kleine korstjes en hele kleine rode bultjes op vooral de rug, flanken en achterpoten.
    Soms is de allergie zo heftig dat ook de buik, liezen, oksels en nek meedoen.
  3. In langdurig bestaande gevallen kan bij de hond een kale zwarte plek op het achterste gedeelte van de rug ontstaan.
  4. De dieren kunnen depressief raken de geneesmiddelen (corticosteroïden), die levenslang de allergische reactie op het speeksel van de vlo onderdrukken hebben vele bijwerkingen, die op den lange duur fataal kunnen worden voor de hond. Daarom is bij vlooienallergie de volgende spreuk van toepassing: Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dus dat de hond  die allergisch is voor het speeksel van vlooien, door een vlo gestoken kan worden.
    Tegenwoordig zijn er enkele uitstekende bestrijdingsmiddelen, die niet giftig zijn voor mens en dier. Ze verspreiden zich over de vacht van de hond of kat en doden de vlo voordat deze de kans krijgt om te steken. Deze middelen moeten bij een dier dat allergisch is voor vlooien wel gedurende het hele jaar met grote regelmaat worden toegediend. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij Faunaland Skagerhof, waar wij u van een goed advies kunnen voorzien.

Indien het voedsel gerelateerd zou zijn kunt u ook bij DierenspeciaalzaakHoofddorp terecht wij zijn voedseldeskundige en beheersen de fytotherapie en werken alleen maar met natuurlijke producten en voedingssupplementen.