Pup bijt 2017-03-01T17:54:00+00:00

Pup bijt

Omdat hij alles doet om met zijn mond te onderzoeken. Daarbij kan de pup flink hard bijten of kauwen. Wanneer dan onze handen of enkels het onderwerp van onderzoek zijn, zijn we daar niet blij mee. Voor kleine kinderen is het vaak een reden om angstig in snikken uit te barsten. U kunt het bijtgedrag in goede banen leiden. Een hond heeft een aangeboren behoefte om de wereld om zich heen te onderzoeken. Neem een hond mee naar een voor hem vreemde omgeving en de hond zal onmiddellijk de omgeving gaan verkennen. Dat is ook heel belangrijk, want dieren moeten weten waar mogelijk gevaar dreigt, waar een veilige plek is om te schuilen of waarheen ze kunnen vluchten. Vervolgens zullen ze uitvogelen waar wat te eten valt. Honden gebruiken bij dergelijke waarnemingen hun zintuigen, zoals ogen, oren en neus. Hoewel ze overal aan snuffelen wat maar informatie kan bevatten, doen ze een ding niet; ze gaan niet overal op kauwen. Dat gedrag is voorbehouden aan pups, die net als jonge kinderen sterk de behoefte hebben om de wereld vooral met hun mond te onderzoeken en eigenlijk ook nergens van af kunnen blijven, alleen zijn pups als het ware “gehandicapt”: zij hebben alleen een mond ter beschikking, doordat ze zonder handen op de wereld zijn gekomen.

Pup bijt en gaat op onderzoek uit

Vaak leidt de onderzoekingsdrift van pups tot problemen. In de vrije natuur zijn er botten, takjes, steentjes en torretjes om op te bijten en te onderzoeken en er zijn broertjes en zusjes, ouders en volwassen roedelgenoten om mee te spelen. Bij ons in huis komt de pup dat allemaal te kort: er zijn alleen maar “verboden voorwerpen” zoals stoelpoten, sloffen, kinderspeelgoed, planten, wasgoed en schoenveters. In plaats van behaarde soortgenoten zijn er “blote” mensenarmen en kinderhandjes. Waar normaal roedelgenoten een pup leren hoe hard ze wel of niet mogen bijten, moet een jong huishondje dit bij ons meteen al leren door op ons te oefenen. Zijn onderzoek leidt echter vooral tot straffen en verbieden, gemopper en krijsende kinderen. Voorwaar, de mensenwereld is voor een pup geen sinecure! Gelukkig is het jonge diertje er helemaal op ingesteld te leren hoe hij met die mensenwereld moet omgaan. Alleen moeten wij dan ook wel weten hoe we hem dat moeten leren. Want mopperen, straffen en huilen helpt helemaal niets.

Jachtinstinct

Buiten de diepe behoefte om alles met de mond te onderzoeken, hebben pups nog een reden om overal op te kauwen : het wisselen van tanden en kiezen. Kauwen lijkt de pijn wat te verzachten en daarom kauwen pups graag op van alles en nog wat. Pups wisselen vrij constant, vanaf een week of drie tot een maand of vijf / zes. Een lange periode waarin er behoorlijk wat schade aan meubels en andere voorwerpen kan ontstaan. Pups en jonge, opgroeiende honden oefenen hun jachtinstinct op alles wat beweegt. In de vrije natuur jagen ze elkaar achterna. En vlinders of vogels of reptielen. Alles wat beweegt en niet op hen afkomt, is een prooi. Alles wat snel beweegt, moet nagejaagd worden. Wat valt er bij ons nu helemaal te beleven? Niets anders dan wapperend wasgoed aan de lijn wapperende wijde broekspijpen of jaspanden en vrolijk zwiepende schoenveters. En wat dacht u van rond rennende, schreeuwende kinderen of schichtig wegschietende katten? Die zijn als alternatief voor een vluchtend konijn zo gek nog niet. En een ongeduldig wiebelend been? Ook best inspirerend voor een pup die niets anders heeft in onze mensenwereld om zijn jachtkwaliteiten op te oefenen ! Een onderdeel van de jacht is aanvallen en bijten. Niet vreemd dat een klein kind in snikken uitbarst als dat kleine wolbaaltje het achtervolgt en met een wilde sprong te pakken neemt. Omgekeerd, ,kunt u zich voorstellen dat trekken aan de staart of vallen over de hond kan leiden tot een bijtactie van de hond? Als pups elkaar bijten of in elkaars staart hangen – wat op zich natuurlijk een enig spelletje is – en dat gaat te hard, dan kermen ze om aan te geven dat het pijn doet (of in elk geval té hard is) en soms bijten ze dan terug. Dat is volstrekt normaal. Maar als een jonge hond ons kind bijt omdat het de hond per ongeluk of uit onwetendheid pijn doet, noemen we hem vals. En inderdaad kan de omgang met kinderen op den duur leiden tot agressief gedrag als die omgang gebaseerd is op onbegrip, pijn en plagen.

Mopper niet op de pup, maar zorg voor alternatieven !!!

Voorkomen is beter dan genezen, dat gaat al helemaal op in dit soort gevallen. Hoe minder u op uw pup of opgroeiende hond hoeft te mopperen of hem iets hoeft te verbieden, hoe beter (en des te fijner voor u, het is niet leuk om alleen maar de berispende boeman te zijn!) Met een beetje begrip voor hoe de wereld van een pup werkt en met wat moeite kunt u heel veel problemen voorkomen. De pup leeft noodgedwongen in onze mensenwereld, we zullen dan ook moeten zorgen dat hij zijn natuurlijke behoeften verantwoord kan uitleven. Want alleen maar onderdrukken van die behoeften leidt tot helemaal niets behalve tot stress.

Het is niet eerlijk van een pupje te verwachten dat hij weet hoe hij zich aan de mensenwereld moet aanpassen !!! Het is aan ons mensen om ervoor te zorgen dat wij voldoende alternatieven aan een hond bieden die hm de kans geven zich op een voor hem normale wijze te ontwikkelen !!!

Hoe voorkom ik het bijtgedrag van mijn pup

Zorg voor afleiding en speeltjes die de behoefte aan kauwen bevredigen (vraag advies bij uw dierenspeciaalzaak Faunaland Skagerhof en wees voor al alert dat het veilig is voor honden in het algemeen en pups in het bijzonder !) Door gek te doen en te jubelen en door te zorgen dat je net iets sneller bent dan de pup bij het pakken van de speeltjes, is het heel makkelijk om te laten merken dat die speeltjes belangrijk zijn om te hebben. Zo maakt u de pup gehecht aan zijn eigen speelgoed en lopen uw meubilair en kledingstukken minder gevaar. Als de pup nog maar net in huis is, zorg dan dat er zo weinig  mogelijk “verboden voorwerpen” binnen het bereik van uw pup zijn, zoals planten of andere zaken op de grond, rondslingerend kinderspeelgoed etc.

Bijt te pup te hard, roep dan hard “AU” en kijk hem aan. Pups leren van elkaar op dezelfde manier dat ze te hard bijten. Ze weten nog helemaal niet wat hard of zacht is ! De reden waarom ze zulke vlijmscherpe tandjes hebben waar ze in feite niets aan hebben, is waarschijnlijk alleen maar om zo snel mogelijk te leren hoe hard ze mogen bijten. Het kermen van een “slachtoffer” maakt dat ze heel vlug duidelijk.

Straf de pup niet

Puppy agressie uitlokken en een bange pup wordt alleen maar onzeker en kan op den duur angstagressie gaan vertonen. Het bijten doet zich meestal voornamelijk voor tijdens het spelen; door dan “AU” te roepen en het spel onmiddellijk te staken, leert uw pupje al snel dat NIET bijten de enige manier is om u aan het spelen te houden.

Leer de pup om eten zachtjes aan te nemen door hem uw gesloten vuist voor te houden en vervolgens uw hand te openen om hem lekkers te geven. Bijt hij te hard, sluit dan uw vuist weer: “Helaas, zulk gedrag levert je helemaal niets op”. De pup zal al snel begrijpen wat u bedoelt. Voer hem desnoods de hele maaltijd op die manier. Dan leert hij niet alleen dat zachtjes aanpakken hem meer oplevert dan snel weggrissen, maar zo leert hij meteen ook dat hij afhankelijk van u is. Daardoor zal hij zorgvuldiger met u omgaan.

Zorg dat spullen die toch onweerstaanbaar aantrekkelijk blijken, buiten zijn bereik staan. Ooit zullen ze hun aantrekkingskracht op de pup verliezen en kunt u ze weer op hun plaats zetten.

Heeft uw pup er groot plezier in om uw veters uit uw schoenen te trekken of in uw wapperende kleding te hangen, leid hem dan af door een geluid te creëren (kuchen, een krant verfrommelen o.i.d., wees inventief!) waardoor hij even vergeet wat hij ging doen en gooi daarna bijv. z’n balletje door de kamer zodat hij zich daarmee bezig gaat houden. LET OP: niet het weggegooide balletje is de afleiding!

Anders leert u hem dat hij alleen maar aan uw stoelpoten hoeft te gaan knagen om te zorgen dat u met hem gaat spelen ! Dus EERST afleiden en DAN pas een aantrekkelijk alternatief bieden. Verder helpt voorkomen ook natuurlijk: schoenen met klittenband of instappers zijn niet leuk t.o.v. schoenen met veters etc..

Zorg dat kinderen zich rustig houden als de pup in de buurt is. Rennen en wilde bewegingen maken een pup óf bang óf inspireren hem tot wilde bijtspelletjes. En beide emoties zijn ongewenst als reactie op kinderen.

GEEF DE PUP AANDACHT WANNEER HIJ RUSTIG EN LIEF IS, EN JUIST NIET ALS HIJ OPGEWONDEN IS!!!!! Anders biedt zijn opgewonden gedoe voor u het wet zóveel voordelen, dat hij die stemming als heel succesvol voelt, (u reageert immers? En aandacht, positief en desnoods, als het niet anders is, negatief, is nu net waar het hem om te doen is!!) waardoor u een overactieve hond creëert.

Leer de pup normale gehoorzaamheid door hem oefeningetjes als “zit” en “ op je plaats” bij te brengen. Daardoor kunt u rust in het hondje brengen. Juist als hij nog heel jong is – tussen de acht en de twaalf weken – zijn z’n hersentjes helemaal ingesteld op leren hoe de wereld in elkaar zit. Maak daar gebruik van !!! (Maar houdt rekening met zijn leeftijd en dat hij heel snel is afgeleid !!) Natuurlijk kunt u een oudere hond nog heel veel leren, maar het gaat dan allemaal wat minder makkelijk. Het is niet voor niets dat wij al jong naar school gaan en juist in onze jeugd moeten leren. Later lukt het ook, maar dan kost het meer leerinspanning.

Conclusie dat de pup bijt;

Pups moeten leren hoe hard ze wel of niet mogen bijten. Door ze alternatief speelgoed te geven en ze af te lieden als ze op “verkeerde dingen” willen kauwen, is het niet nodig op ze te mopperen. Kinderen moeten leren zich rustig te gedragen in de omgeving van een pup (en ook volwassen honden !!!) omdat wilde bewegingen jachtdrift uitlokken. En bijten is daar nu eenmaal onderdeel van.

Pup bijt

Een pup onderzoekt de wereld grotendeels met zijn bek en daarbij zal hij zich niet beperken tot de speeltjes die u hem heeft gegeven. Uw handen, kleding en zelfs uw meubels zullen te maken krijgen met de ontdekkingstocht van uw pup. Het is natuurlijk vervelend dat uw pup iedere keer wanneer u langsloopt in uw broekspijp hangt of tijdens het spelen hard in uw handen bijt, maar het is aan u om hem te leren dat zijn bijtgedrag niet gewenst is.

Pup bijt tijdens spelen!

Pup bijt tijdens spelen. In het nest speelt een pup door zijn broertjes en zusjes te bijten. Wanneer een pup daarbij te hard bijt, zal de moederhond ingrijpen. Hierdoor leren de pups dat hard bijten een negatief gevolg heeft, omdat het spel door hun moeder wordt gestopt. Op deze manier leren ze hun bijtkracht onder controle krijgen. Dit noemen we bijtremming.

Mijn pup bijt nog steeds waarom?

Ondanks de lessen die uw pup van zijn moeder heeft gekregen is het normaal dat uw pup  bijt. Zodra uw pup bij u komt heeft hij geen broertjes en zusjes meer met wie hij kan spelen en daarom zal hij zich op u en uw spullen richten, en dat terwijl hij zijn bijt rem nog niet volledig onder controle heeft. U kunt het pup bijt afleren maar dat vergt  wel wat tijd en geduld.

  • Mijn pup bijt. Als uw pup u bijt, roep dan hard ‘AU’, loop weg en negeer uw pup volledig. Als u dit consequent volhoudt, zal hij begrijpen dat zijn bijtgedrag hem niets oplevert en zal hij ervoor kiezen om zachtjes te spelen om zo uw aandacht te behouden. Laat uw kinderen niet met uw pup spelen zonder uw toezicht, dit omdat uw kinderen deze oefening misschien niet goed of consequent genoeg uitvoeren waardoor uw pup onbedoeld ook beloond wordt voor ongewenst bijtgedrag.
  • Komt uw pup zelf naar u toe en de pup bijt u, dan is dat om u uit te dagen tot een spelletje. Duw hem niet weg en praat niet tegen hem, u geeft hem hiermee de aandacht waar hij naar op zoek is. U kunt in dit geval uw pup het beste negeren en de kamer uitlopen, zorg er hierbij voor dat u eventuele deuren sluit zodat u volledig uit het zicht bent.
  • Als uw pup bijt op uw meubels of kleding bijt, is het belangrijk dat u zijn aandacht verlegt. U doet dit door geluid te maken (bijvoorbeeld in uw handen klappen) en uw pup zodra hij opkijkt een alternatief te bieden. Gooi een speeltje naar hem toe of ruil een schoen waarop hij ligt te kauwen in voor een kluif of een flos touw.

Mijn pup bijt: hoe voorkom ik ongewenst bijtgedrag van mijn pup?

Mijn pup bijt. Om het ongewenste bijtgedrag van uw pup voor te zijn, zorgt u dat er voldoende speeltjes voor uw pup beschikbaar zijn waar de pup in mag bijten. Zorg dat er zo min mogelijk spullen op de vloer liggen waarmee hij niet mag spelen en laat uw kinderen niet rennen of wilde spelletjes doen in het bijzijn van uw pup, hierdoor zal het bijtgedrag van de pup worden gestimuleerd.