Loading...
EHBO bij honden 2017-03-25T19:32:05+00:00

EHBO bij honden:

Net als bij mensen zit bij honden een ongeluk in een klein hoekje; voor je het weet heeft je hond je hulp nodig voordat je met hem naar de dierenarts gaat. Bij het geven van eerste hulp aan uw hond is het van groot belang dat u zelf rustig blijft, zorg voor uw eigen veiligheid (dieren in nood kunnen onverwacht bijten) en, indien nodig, waarschuw de dierenarts dat u er aan komt. Of bel de dierenambulance als u het niet vertrouwt. De dierenbescherming geeft ook EHBO cursussen.

Wat te doen bij wonden

Wij maken een onderscheid in drie soorten wonden: snij- en schaafwonden, bijtwonden en brandwonden. Omdat mogelijk bacteriële infecties aanwezig zijn, is het belangrijk dat u zich dat realiseert.

Snij- en schaafwonden

Een snij- of schaafwond worden door honden regelmatig opgelopen, denk aan struikgewas waar uw hond zojuist doorheen is gerend of een stuk glas dat midden op de straat lag. Bij dit soort wonden is de kans op bacteriële infectie veel kleiner, hoewel dit uiteraard afhankelijk is van het voorwerp waar uw hond zich aan heeft gesneden.
Heeft u een snij- of schaafwond bij uw hond ontdekt, is het verstandig om deze schoon te maken met water met een klein beetje zout (1 el/1 ltr). Wanneer de wond niet door de huid heen is dit voldoende, echter, bij een wond door de huid heen is het wellicht noodzakelijk dat deze binnen enkele uren door de dierenarts wordt gehecht.
Likt uw hond veel aan de wond kunt u een sok of lichte bandage er overheen aanleggen. Mocht het likken obsessief doorgaan kunt u beter de dierenarts de wond laten controleren.

Bijtwonden

Bijtwonden, of vechtwonden, kunnen verraderlijke wonden maken, zeker wanneer een grote hond een kleine heeft gepakt of een gevecht waarbij lang is vastgehouden met kopschudden erbij. De schade door bijtwonden verschilt dus enorm, en wordt mede bepaald door de afmeting van de bijtende hond, de tijd dat de kaken vast zaten en de plek waar werd gebeten. Bij deze wonden speelt de kans op een infectie een belangrijke rol omdat het gebit van honden (en katten) bacteriën bevatten.
Heeft u een bijtwond bij uw hond ontdekt haal dan de haren rondom de wond weg en dep de wond schoon met schoon water met wat zout (1el./1ltr.). Met wat gaas, eventueel een licht verband, bedekt u grote wonden. Bijtwonden moeten binnen 6 uur na het bijtincident worden gehecht wegens abcesgevaar, dus laat de wond voor die tijd door uw dierenarts controleren.

Brandwonden

Er zijn verschillende manieren waarop honden brandwonden kunnen oplopen, denk aan hete vloeistoffen, open vuur of chemische stoffen. Net als bij mensen geldt voor honden dat koelen met water het belangrijkste is wat u kunt en moet doen.

  • Koel brandwonden tenminste 10 minuten met bij voorkeur lauw stromend water
  • Koel alleen de brandwonden.
  • Bescherm uw hond tegen eventuele afkoeling.
  • Smeer niets op de wond.
  • Dek brandwonden steriel of zo schoon mogelijk af.

Als uw hond een brandwond heeft opgelopen is het altijd noodzakelijk dat u de dierenarts naar uw hond laat kijken; ernstige brandwonden veroorzaken mogelijk een shock reactie bij uw hond, daarnaast kan een brandwond later tot huidversterving leiden.

Wat te doen bij vergiftigingen

Bij een hond ontstaat vergiftiging meestal doordat de hond het gif direct opeet. Wanneer uw hond zich vreemd gedraagt door te braken, extreem sloom te zijn, om te vallen, te trillen of andere zenuwverschijnselen vertoont, ga dan snel met de hond naar de dierenarts. Neem (als dat kan) de verpakking mee van wat uw hond heeft gegeten! Dit kan het leven van uw hond redden.

Wat te doen bij aanrijdingen

Wanneer een hond is aangereden moet deze altijd direct door een dierenarts worden onderzocht, ook al lijkt het allemaal wel mee te vallen. Net als bij mensen zijn sommige (interne) verwondingen met het blote oog niet zichtbaar. Blijf kalm op het moment dat uw hond is aangereden en laat, indien nodig, iemand anders de dierenambulance bellen. Let op uw eigen veiligheid want honden bijten soms van de pijn of schrik. Ter vermijding van ernstiger trauma moet u de hond niet teveel verplaatsen.
Bij een ernstige bloeding, bijvoorbeeld een slagader, dient u een stuk schone stof op de plek te drukken. Als u een hartstilstand vermoedt leg dan het dier op de zij, druk met beide handen (palmen op de borst) op de borstkas: 1 seconde drukken, en weer los laten. Doe dit 30 keer per minuut gedurende twee minuten. Wanneer de hond niet meer ademt trek dan de tong uit de bek. Als de ademhaling niet op gang komt dan kunstmatig beademen: leg de kop in gestrekte positie, sluit de bek, onderlip over bovenlip, beadem door de neus, 3 seconden lucht inblazen, 2 seconden uit laten ademen.

Wat te doen bij bloedingen

Uw hond kan overal aan het lijf een bloeding oplopen, met uiteenlopende oorzaken. Wanneer het om een ernstige, mogelijk levensbedreigende, bloeding gaat is het zaak dat de bloeding zo goed mogelijk wordt gestelpt voordat u naar de dierenarts gaat. Een slagaderlijke bloeding stelpt u het beste met een stuk schone stof, soms gevolgd door de aanleg van een drukverband.
Een bloeding aan het oor is medisch gezien minder ernstig maar kan enorm bloeden. Trek daarom een stuk oude panty over de kop van uw hond (het stuk schone stof eronder zodat het beschadigde oor niet meer zo klappert. Een bloeding aan neus, voetzolen of staart kan ook behoorlijk bloeden; bedek de wond met steriel gaas en aansluitend indien mogelijk met een drukverband voordat u naar de dierenarts gaat.

Wat te doen bij een allergische reactie

Niet een alledaags iets misschien toch komen allergische reacties regelmatig voor. Ze kunnen ontstaan door beten van bepaalde insecten maar ook door bepaalde planten of andere stoffen worden veroorzaakt. De meest voorkomende reactie van het hondenlijf is de vorming van een acute zwelling, voornamelijk aan de kop maar soms ook over het lijf en aan de poten. Meestal trekt de zwelling binnen 24 uur vanzelf weer weg zonder dat u iets hoeft te doen. Echter, als een insect uw hond heeft gebeten en hij krijgt last van benauwdheid, dan moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts!

 Wat te doen bij oogtrauma

Door vechtpartijtjes of voorwerpen kan een ooglidverwonding of een hoornvliesverwonding optreden. Wanneer dit het geval is het wijs naar de dierenarts te gaan; het ooglid zal gehecht moeten worden, de beschadiging aan het hoornvlies kan mogelijk ernstiger zijn dan in eerste instantie lijkt.
Bij de wat kleine en kortschedelige rassen zoals de Pekingees kan het voorkomen dat een oogbol uit de oogkas schiet, bijvoorbeeld door een heftige klap. Voor het zichtbehoud is het absoluut noodzakelijk dat u direct naar uw dierenarts gaat! Het oog mag niet uitdrogen of beschadigen dus maak het oog vet met bijvoorbeeld wat slaolie, en dek het af met een schone doek,

 Wat te doen bij een epileptische aanval

Het heftig schokken, schuimbekken en urineverlies zijn signalen dat uw hond een epileptische aanval heeft. Het is een soort ontlading in de hersenen van de hond en veroorzaakt een algehele toestand van kramp. Wanneer dit gebeurt blijf dan vooral rustig, haal alles uit de buurt van uw hond zodat hij zich niet zal verwonden. Blijf op veilige afstand van uw hond, let op uw handen, de kaken van uw hond bewegen ongecontroleerd! Probeer nooit de tong vast te pakken, denk aan uw eigen veiligheid.
Meestal duurt een aanval niet langer dan 5 tot 10 minuten, let dus op hoe lang de aanval duurt, wat u ziet, krijgt de hond een blauwe tong? Mocht de aanval langer duren raadpleeg dan uw dierenarts, zeker wanneer het de eerste aanval is geweest: maak dan binnen 24 uur een afspraak om uw hond te laten onderzoeken!