Loading...
7 spelletjes om met je hond te doen 2021-01-29T11:07:38+00:00

7 spelletjes om met je hond te doen

Balgooien is een onwijs leuk spel om met je hond te doen en is ook nog eens goed voor jullie band. Maar er zijn zoveel meer spellen die je kunt doen. Inspiratie nodig? Wij zetten 7 spelletjes voor je op een rij.

  1. Apporteren

Het is één van de meest gedane spelletjes met je hond. Logisch, het is een super makkelijk spel en je hebt er alleen een bal voor nodig. Hoewel je je hond van alles kunt laten apporteren (denk ook aan wild tijdens het jagen), komt een bal het meeste voor. Belangrijk bij dit spel is dat je hond het commando ‘los’ kent en dat hij snapt wat de bedoeling is. Weggooien, achtervolgen en weer terugbrengen dus.

  1. Verstoppertje

‘Zoek!’ Je viervoeter jezelf laten zoeken is één van de leukste dingen die er is. Vooral als hij je uiteindelijk vindt. Beloon hem dan ook uitbundig door aanhalen en/of een snackje. Je kunt dit ook doen met zijn favoriete speeltje of met een snackje. Laat het voorwerp of het snackje eerst zien en verstop hem dan ergens. Gaat dit goed? Verstop op steeds moeilijkere plekken.

  1. Touwtrekken

Samen trekken aan een flostouw, oude lap of fietsband; ‘touwtrekken’ is een leuk spel. Belangrijk is wel dat je oplet hoe je trekt. Niet wild op en neer, maar alleen heen en weer om de wervelkolom niet te beschadigen. Van links naar rechts dus. Daarnaast moet je hond ook enkele basisprincipes kennen, zoals het commando ‘los’ en snappen dat bijten in je hand, einde spel betekent. Het gaat bij dit spel niet om het winnen, dus niet wie het hardst trekt wint. Als de spelregels duidelijk zijn en je hond weet dat het om een spel gaat, leert je viervoeter juist dat hij naar je moet luisteren om te kunnen spelen.

  1. Spoorzoeken

Spoorzoeken gaat net wat verder dan verstoppertje. Hier gaat het echt om speuren, met de neus op de grond. Het vergt wat oefening, maar het is erg leuk! Laat je hond zitten, terwijl jij een snack toont en deze dichtbij de grond naar een verstopplek brengt. Maak zelf ook kleine pasjes en loop via hetzelfde spoor terug. Zo maak je een spoor wat te volgen is. Geef het commando ‘zoek’ of ‘volg spoor’ en moedig je hond aan. Uiteindelijk kun je het spoorzoeken moeilijker maken door sporen van moeilijke patronen te maken of zelfs dwaalsporen op te zetten.

  1. Schattenjacht

Wanneer je hond het spoorzoeken onder de knie heeft, kun je overgaan op de grote schattenjacht. Oftewel het terugvinden van een schat: z’n speeltje. Laat deze tijdens het wandelen op de grond vallen, zonder dat je viervoeter het ziet, en zeg dan ‘kijk achteruit’, waarbij je een vragend gebaar maakt met lege handen. Gevonden? Belonen en de volgende keer moeilijker maken door het speeltje bijvoorbeeld iets verder van je af te gooien.

  1. Puzzelen

Spoorzoeken, schattenjacht en verstoppertje zijn al vormen van denksport, maar puzzelen is helemaal een hersenkraker. Zo zijn er voerpuzzels waarbij je hond moeite moet doen om zijn snackje te bemachtigen. Leg bijvoorbeeld wat snacks in een leeg doosje of lege plastic en maak er gaatjes in. Of rol een stevige doek op en verstop er bij elke rolbeweging een snackje tussen. Of doe het ‘bloempotten’-spelletje, waarbij je drie bloempotjes hebt en waaronder je onder één van de potjes een snack legt. Deze hussel je door elkaar, waarna je hond al snuffelend het juiste bloempotje moet vinden.

  1. Behendigheid

Net even een stapje verder met spelen? Denk dan eens na over de behendigheidstrainingen bij een hondenschool. Van ringen tot tunnels en van hindernissen tot planken. Je kunt er eindeloos veel kanten mee op.